Ποια είναι η Προσωρινή πρόεδρος της Super League 1 Κάτια Κοξένογλου

Γράφει η Βέρα Σιατερλή

Η Κάτια Κοξένογλου ξεκίνησε από το 1999 στον χώρο του ποδοσφαίρου ως γραμματέας, στην ΑΟ Χαλκηδόνας ομάδα Γ’ κατηγορίας. Σ’ έναν χώρο απόλυτα ανδροκρατούμενο, η Κάτια Κοξένογλου όχι απλά τα κατάφερε, αλλά καθιερώθηκε και κατέκτησε απάτητες κορυφές. Πρόκειται για μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη, καθώς είναι η πρώτη φορά όπου μια γυναίκα καταλαμβάνει τη θέση πρόεδρου της Super League 1.

Εξελίχθηκε μαζί με τον Ατρόμητο και απέδειξε ότι μπορεί και τα καταφέρνει. Έχει περάσει απ’ όλα τα επίπεδα της πυραμίδας της ΠΑΕ Ατρόμητου, ξεκινώντας από πολύ χαμηλά και φτάνοντας στις θέσεις της αντιπροέδρου και της διευθύνουσας συμβούλου.

Η «Σιδηρά Κυρία» του Ατρόμητου διαδέχθηκε τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος υπέβαλλε την παραίτηση του λίγο πριν τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Ωστόσο αν δεν αποφέρει καρπούς η προσπάθεια εύρεσης διαδόχου (ήδη αρνήθηκε ο Ηλίας Πουρσανίδης του ΟΦΗ) δεν αποκλείεται να συνεχίσει στον προεδρικό θώκο.

Τον Μάιο του 2020 εξελέγη ομόφωνα ως η πρώτη γυναίκα αναπληρώτρια πρόεδρος της Super League 1 και από σήμερα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της ποδοσφαιρικής λίγκας, έστω και προσωρινή.

Η Κάτια Κοξένογλου, ο ορισμός της δυναμικής γυναίκας σε θέση κέντρου αποφάσεων, μία από τις γυναίκες που έσπασαν τα κοινωνικά στερεότυπα και τον κρυφο-σεξισμό λόγω της ικανότητας, της επιμονής, της ευφυΐας και της εργατικότητα της.

Η ίδια δεν παραλείπει να αναφερθεί στην προσφορά του Γιώργου Σπανού στην επαγγελματική της εκτόξευση, καθώς ήταν ο άνθρωπος που πίστεψε στην αξία της από την πρώτη στιγμή. Άλλωστε η παρουσία μιας γυναίκας σε διοικητικές θέσεις σε μια αντρική ομάδα είναι ιδιαίτερα καινοτόμα και αντικρούει τα υπάρχοντα κατεστημένα του ποδοσφαίρου, τα οποία θέλουν τις γυναίκες μακριά από το άθλημα. Η Κάτια Κοξένογλου  όμως γνωρίζοντας τη σημασία της ομαδικότητας δεν ξεχνά να εκφράζει τον θαυμασμό της στους συνεργάτες της.

Γεννημένη και μεγαλωμένη στον Πειραιά σπούδασε Business Management στο Πανεπιστήμιο La Verve, στο University of Nicosia και διαθέτει μεγάλη έφεση στις ξένες γλώσσες (αγγλικά, ισπανικά, γαλλικά και ρώσικα). Δυναμική και γοητευτική, έβαλε τη δική της σφραγίδα στον αδροκρατούμενο χώρο του ποδοσφαίρου, ενώ και από τον οπαδικό κόσμο χαίρει μεγάλης εκτίμησης.

Το μεγάλο στοίχημα που καλείται να φέρει εις πέρας και η «Σιδηρά Κυρία» του Ατρομήτου, είναι το να παίρνει, έστω και με ρίσκο, ρηξικέλευθες αποφάσεις που θα έχουν ως στόχο την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, αλλά και συνολικά του ελληνικού αθλητισμού.

Την περίοδο που ήταν υπεύθυνη των δημοσίων σχέσεων των Περιστεριωτών και κυρίως στα ευρωπαϊκά συνέδρια, στις κληρώσεις, στα σεμινάρια και σε θεσμούς όπως η ECA, ως  πρέσβειρα του «κυανόλευκου» συλλόγου, προσπαθεί πάντα να προωθεί πρωτοβουλίες με κοινωνική προέκταση.

Μια τέτοια κίνηση αποτελεί και το 1ο  Διεθνές Συνέδριο Ποδοσφαίρου Γυναικών, όπου η κα. Κοξένογλου ανέπτυξε τις ιδέες του Ατρομήτου για το γυναικείο ποδόσφαιρο κάνοντας εκτενή αναφορά στη γυναικεία ομάδα του συλλόγου και αναπτύσσοντας κατά την ομιλία της τους άξονες που κινείται.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις εγκαταστάσεις που φιλοξενούν την γυναικεία ομάδα, τις διακρίσεις της όπως επίσης και τη συμμετοχή παικτριών σε διεθνείς υποχρεώσεις με τις Εθνικές ομάδες.

Στην ιδιωτική της ζωή, προτιμά να διατηρεί χαμηλούς τόνους.  Τον σύζυγό της Γιώργο Κορακάκη, τον γνώρισε στον Ατρόμητο, και έχουν δημιουργήσει μαζί μια όμορφη οικογένεια, με δύο κόρες.

ΠΗΓΕΣ: protothema.gr, sportal.gr