Συνάντηση της Επιτροπής για το Οικογενειακό Δίκαιο με την κ. Δημαδάμα

Μετά από αίτημα της «Επιτροπής για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια» η Γενική Γραμματέας Ισότητας κ. Δημαδάμα ανταποκρίθηκε και την 21/12/2023 δέχθηκε αντιπροσωπεία οργανώσεων που αποτελούνταν από τις κ.κ. Στέλλα Σάμου(Μώβ), Νίκη Ρουμπάνη (ΕΔΓΕ), Ασπασία Θεοφίλου (Strong me), Φωτεινή Σόφτη (ΕΝΕΟΝ), Δέσποινα Λογιάδου (ΕΓΕ, ΣΕΕ),΄Αντα Τσαρέα ( Γυναικεία ομάδα Αυτοάμυνας και NIMERTIS ACTIONART ΝΠΙΔ) , Λιλή Πόνου (Artivism Movement), Χάιδω Ορφανού (Mothers wings).

Την κ. Δημαδάμα πλαισίωναν η κ.Σιώζου και η κ.Δερμιτζόγλου.

Η Γενική Γραμματέας χαιρετίζοντας τις εκπροσώπους αναφέρθηκε στην ανάγκη περιοδικών συναντήσεων για την προώθηση θεμάτων και αλλαγών και προσβλέπει γι’ αυτό στην βοήθεια των γυναικείων οργανώσεων.

Οι εκπρόσωποι των γυναικείων οργανώσεων εστίασαν τις τοποθετήσεις τους σε όσα υφίστανται οι γυναίκες μετά την τροποποίηση του ν.1329/83, την κατάργηση του παιδοκεντρικού του χαρακτήρα και στις συνέπειες του ν.4800/21, νόμου Τσιάρα. Την θεαματική αύξηση των δικαστικών υποθέσεων και τις δυσκολίες για την φροντίδα των παιδιών, σε όσα διαδικαστικά επιβάλλει ο νόμος.

Επίσης η προσφυγή οικονομικά ισχυρών πατέρων ενάντια στις πρώην συζύγους τους και η παραπομπή γυναικών-θυμάτων σε ψυχιάτρους, ώστε να χαρακτηριστούν ανίκανες για την επιμέλεια των παιδιών.

Αναφέρθηκαν επίσης στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την τροποποίηση του ΠΚ και του ΚΠΔ και την παρέμβαση στον ν.3500/2006 και ανέδειξαν την δυσκολία δίκαιης δίκης με την μετατροπή των Τριμελών Δικαστηρίων σε Μονομελή, την κατάργηση των δικαστικών συμβουλίων, την απουσία υποδομών και την αναγκαία στελέχωση των υπηρεσιών των δικαστηρίων για την εύρυθμη λειτουργία τους. Επίσης αναφέρθηκαν στην άμεση αναθεώρηση εγκυκλίων που θα γλύτωνε παιδιά από πολύχρονες επαναλαμβανόμενες καταθέσεις.

Επίσης προτάθηκε το «βραχιολάκι» για τον κακοποιητή, κατά τα πρότυπα της Γαλλίας.

Η Γ. Γ. Ισότητας υποσχέθηκε να μεσολαβήσει για μία συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, πρότεινε τη δημιουργία Κοινωνικού Φακέλου, ενόσω εκκρεμεί η δημιουργία οικογενειακών δικαστηρίων και η συγκρότηση διεπιστημονικής επιτροπής από το 1996 για την σωστή ενημέρωση των δικαστών και την ουσιαστική αντιμετώπιση των κακοποιημένων γυναικών και παιδιών.

Ζήτησε την βοήθεια των γυναικείων οργανώσεων για την «Καμπάνια Συναίνεσης» σε σχέση με την σεξουαλικότητα, έθεσε μία σειρά ζητήματα που αφορούν θέματα υγείας σχετικά με τα παιδιά, τα κιτ βιασμών, την δευτερογενή κακοποίηση μέσα από υποχρεωτικές ψυχιατρικές εξετάσεις θυμάτων.

Ήταν συγκεκριμένα τα ζητήματα που τέθηκαν στην ΓΓΙ και περιμένουμε την παρέμβασή της για τα κακώς κείμενα σε βάρος εκατοντάδων κακοποιημένων γυναικών.

Ελπίζουμε ότι η επικοινωνία με την Γ.Γ.Ι. θα συμβάλει στην επίλυση ζητημάτων ζωτικής σημασίας για τις γυναίκες και τα παιδιά τους που ζουν στην καθημερινότητά τους το ζόφο της ενδοοικογενειακής βίας.

Δελτίο Τύπου της 23 Δεκεμβρίου 2023