Θεατρικη παράσταση: “Ο πόλεμος δεν έχει πρόσωπο γυναίκας”

Αλιεύει η Κατερίνα Παπαγκίκα

Η Κάτια Γέρου ερμηνεύει το έργο της νομπελίστριας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς

“Ο πόλεμος δεν έχει πρόσωπο γυναίκας” είναι ο τίτλος του έργου της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας (2015) Λευκορωσίδας δημοσιογράφου και συγγραφέως Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, το οποίο θα παρουσιαστεί σε σύλληψη και ερμηνεία Κάτιας Γέρου και Ναταλίας Γεωργοσοπούλου και δραματουργική επεξεργασία Παντελή Μπουκάλα.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στην Αθήνα, στο Θέατρο Φούρνος από τις 18/11 έως τις 21/1 (κάθε Σάββατο και Κυριακή). Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 20-21 Ιανουαρίου τα εισιτήρια είναι εξαντλημένα, ενώ το έργο θα παίξει και τα Σαββατοκύριακα του Φεβρουαρίου. Η πρεμιέρα της, όμως, θα είναι στις 12 Οκτωβρίου στο Μαρόκο (Ραμπάτ) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ JASSAD “Festival International des femmes metteuses en scène”. Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί στην Πάτρα (4-5/11 στο θέατρο “Γραμμές Τέχνης”) και στο Δημοτικό Περιφερειακό θέατρο Ιωαννίνων (9 & 10 Δεκεμβρίου).

Δύο γυναικείες φιγούρες στη σκηνή καταθέτουν ένα σύγχρονο μαρτυρολόγιο για τη συμμετοχή της σοβιετικής γυναίκας στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Αφηγούνται την τραγική ιστορία της θηλυκότητας μέσα στα πεδία των μαχών, δημιουργώντας ένα τοπίο μνήμης, όπου συνδέονται το παρόν με το παρελθόν, το πραγματικό με το ονειρικό. Ο σκηνικός χρόνος, γεμάτος ρωγμές και ρήγματα, δημιουργεί τον τόπο όπου ανασαίνει η ανθρώπινη ψυχή. Οι δύο θηλυκές φιγούρες αποκαλύπτουν προσωπικά βιώματα γεμάτα συγκρούσεις και αντιφάσεις και την ίδια στιγμή φωτίζουν το ανείπωτο βάθος των συναισθημάτων τους, των απόκρυφων επιθυμιών και των ονείρων τους.

Με πληροφορίες από το ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ