Συνάντηση εκπροσώπων γυναικείων οργανώσεων με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17 Ιανουαρίου 2024

Εποικοδομητική ήταν η συνάντηση που είχε χθες 16/1 η Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και τη Συναινετική Συνεπιμέλεια μαζί με την Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών (στις οποίες συμμετέχουν περισσότερες από 25 οργανώσεις) για τρέχοντα θέματα, με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και συγκεκριμένα με την Φωτεινή Κούβελα, πρώην γενική γραμματέα Ισότητας και την βουλεύτρια Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου. Δυστυχώς απουσίαζε για λόγους υγείας (αλλά είχε στείλει εκπρόσωπό της) η βουλεύτρια Έλενα Ακρίτα, η οποία έχει πάρει σημαντικές θέσεις στην επιτροπή της Βουλής στην οποία συμμετέχει.

Εκθέσαμε τις απόψεις μας, πρωτίστως για το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την αντιμετώπιση της βίας και αναμένεται σύντομα να το υποβάλει στη Βουλή. Ήδη έχει τελειώσει η διαβούλευση μέσω διαδικτύου, όπου οι επιτροπές μας έκαναν ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις, με την υποβολή σχολίων και κριτικής.

Εδώ το μακροσκελές υπόμνημά μας, το οποίο υποβάλαμε στην επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: https://tomov.gr/2023/12/15/tin-nea-tropopoiisi-diataxeon-p-k-k-p/

Καταγγείλαμε ότι ελάχιστες είναι οι θετικές πρόνοιες του νομοσχεδίου και ειδικότερα για την έκτιση των ποινών των καταδικασμένων (οι οποίες οδηγούνται από αναστολή σε αναστολή) και για τη μείωση των αναβολών στις σχετικές δίκες. Αναφέραμε ότι σύμφωνα με την πλειοψηφία του νομικού κόσμου, με την οποία συμφωνούμε, το νομοσχέδιο αυτό συρρικνώνει το κράτος δικαίου χωρίς να αντιμετωπίζονται τα χρόνια αιτήματα του γυναικείου κινήματος.

Διατυπώσαμε τις αντιρρήσεις μας για τη συνέχιση της ποινικής διαμεσολάβησης, η οποία αποπροσανατολίζει τις γυναίκες και τις οδηγεί μακριά από την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους στα θέματα της βίας. Παράλληλα τις τιμωρεί με οικονομικές κυρώσεις και γενικά τις βλάπτει στη διαδικασία του διαζυγίου. Συχνά δε, επιβάλλεται ο ακούσιος εγκλεισμός, κυρίως σε γυναίκες που πάσχουν από επιλόχεια κατάθλιψη!!!

Αναφέραμε ότι οι γυναίκες πολλές φορές αρνούνται να καταγγείλουν, γιατί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις δημόσιες αρχές, ενώ η ταλαιπωρία από δίκη σε δίκη και τα σχετικά έξοδα συνεχίζονται, αφού η δωρεάν νομική βοήθεια δεν προσφέρεται σε πολλές περιπτώσεις, με αποτέλεσμα τη συνέχιση της βίας, μέχρι ακόμα και την ακραία μορφή της.

Καταγγείλαμε ξανά τον νόμο Τσιάρα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, καθώς και την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και τη δημιουργία, στη θέση της, υπουργείου οικογένειας και ισότητας, χωρίς καμιά αναφορά στο φύλο.

Όλες οι ομιλήτριες τοποθετήθηκαν αρνητικά στο θέμα που συζητείται αυτό τον καιρό, δηλαδή την κανονικοποίηση της παρένθετης μητρότητας ή της αγοράς παιδιού, κάτι που παρουσιάζεται ως ανθρώπινο δικαίωμα, ενώ στην πραγματικότητα είναι σωματεμπορία δουλεία, εκμετάλλευση της φτώχιας και καταρράκωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και προφανώς έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα και διεθνείς κανονισμούς αυξημένης ισχύος, όπως η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η Διεθνής Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Οι γυναικείες οργανώσεις δεν δέχονται την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος.

Οι κυρίες Κούβελα και Νοτοπούλου ανέφεραν ότι θα καλέσουν εκπροσώπους των  οργανώσεών μας στην επιτροπή της Βουλής, όταν συζητηθεί το νομοσχέδιο, για να εκθέσουμε τις απόψεις μας.