Τα καλά νέα: Ευρωπαϊκό «χαστούκι» για τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών

Προλογίζει η Σίσσυ Βωβού

Ο σημερινός και τότε υπουργός προστασίας του Πολίτη, Χρυσοχοίδης, έκανε μεγάλη καριέρα, δηλαδή αποζημιώθηκε, μετά την κακουργηματική πράξη του ενάντια στις οροθετικές γυναίκες, τις εξαρτημένες, μολυσμένες από τον ιό του HIV, ανθρώπινα κουρέλια πάνω στα οποία θέλησε να χτίσει την καριέρα του. Να υπουργός να μάλαμα, που συνεχίζει το έργο της σωτηρίας της κοινωνίας από την εγκληματικότητα. Αυτήν για την οποία καταδικάστηκε ο ίδιος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σήμερα, μαζί με τον τότε ομοτράπεζό του Ανδρέα Λοβέρδο. Φυσικά και τώρα θα αποπεμφθεί, δεν στέκεται πουθενά. Τα φαντάσματα των νεκρών και ζωντανών κατατρεγμένων γυναικών τον κυνηγάνε ακόμα, 12 χρόνια μετά το κακούργημά του.  Και ρωτάμε, τις αποζημιώσεις θα τις πληρώσει αυτός, όπως πρέπει? Τίποτα βέβαια δεν τον ξεπλένει αυτόν και όσους συνέβαλαν στο μεγάλο κακούργημα. Και τίποτα δεν παρηγορεί όσες επέζησαν από το βάσανο της διαπόμπευσής τους.
Εμείς, από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης των διωκόμενων Οροθετικών Γυναικών νιώθουμε σήμερα χαρά για την απόφαση, αλλά και περηφάνεια για τον πολυετή αγώνα μας στη συμπαράστασή τους, στις φυλακές, στα δικαστήρια, στα νοσοκομεία και στα νεκροταφεία. Σχετική αναλυτική παρουσίαση στο βιβλίο μου Πατριαρχική Δικαιοσύνη και Φεμινιστικές Αντιστάσεις, Εκδόσεις Άνω Τελεία.

Το δημοσίευμα της Εφ.Συν

Μετά από δώδεκα ολόκληρα χρόνια ήρθε η νέα, οφειλόμενη, δικαίωση για τις γυναίκες, που είχαν διαποπεμφθεί άδικα με δραματικές συνέπειες για τις ζωές τους από τον πρώην και νυν υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον Ανδρέα Λοβέρδο, στο πλαίσιο ενός προεκλογικής εκμετάλλευσης φιάσκου.

Τον Απρίλιο του 2012 32 οροθετικές συνελήφθησαν σε επιχείρηση-σκούπα στην Αθήνα, διώχθηκαν για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος με βάση τη διαβόητη υγειονομική διάταξη 39Α του πρώην υπουργού Υγείας, διότι δήθεν ήταν ιερόδουλες που όμως δεν ίσχυε, και τελικά αθωώθηκαν από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Σήμερα ήρθε η σειρά του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να καταδικάσει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, τον εξαναγκασμό τους σε αιμοληψία στα αστυνομικά τμήματα και την διάδοση των προσωπικών τους δεδομένων, τα οποία είχαν σπεύσει να αναπαράγουν ελληνικά Μέσα.

Το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση 70.000 ευρώ στις τέσσερεις τις οποίες αφορά η απόφαση. Ήταν λάθος του δημοσιεύματος χθες που έλεγε το ποσόν για την καθεμιά. Αρκετές έχουν φύγει πλέον από τη ζωή.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών 23.01.24 12:40