Πρένθετη μητρότητα: Μια σκοτεινή, πολύ σοκαριστική πραγματικότητα

Από τον τοίχο της Βασιλίκα Σαριλάκη, 3 Φεβρουρίου 2024

Αλιεύει η Ιλεάνα Σακκα

Στην προσπάθειά μου να ερευνήσω πόσο βαθιά έχει πάει η παρανομία σε σχέση με την παρενθεσία και το σκάνδαλο στα Χανιά ανακάλυψα μια σκοτεινή, πολύ σοκαριστική πραγματικότητα.
Υπάρχει ένα εξαιρετικά αποκαλυπτικό άρθρο της εφημερίδας The New European που αναφέρει πως η Ελλάδα αποτελεί τον κατ΄εξοχήν Ευρωπαϊκό προορισμό παράνομων παρενθεσιών και εμπορίας βρεφών. Αναφέρει όλες τις νομικές «διευκολύνσεις» που έκανε η κυβέρνηση διευκολύνσεις που κατάργησε ακόμη κι η Ταυλάνδη κι η Ινδία και το ρίξιμο των τιμών. Αναφέρει ακόμη πως δύο δημοσιογράφοι εκ των οποίων ένας Έλληνας είχαν μαρτυρίες από νοσοκόμους για τις παρανομίες και το εμπόριο βρεφών από το 2019, ενημέρωσαν τις Ελληνικές αρχές που δεν έκαναν τίποτα.

«Τις τελευταίες δεκαετίες, η Ελλάδα έχει αποκτήσει φήμη ως ο ευρωπαϊκός προορισμός για θεραπείες γονιμότητας και υπηρεσίες παρένθετης μητρότητας. Χιλιάδες ζευγάρια και υποψήφιοι μόνοι γονείς κατευθύνονται στο νησί κάθε χρόνο για να βρουν παρένθετη μητέρα ή για να κάνουν επεμβάσεις που θα βελτιώσουν τις πιθανότητές τους για σύλληψη. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι πίσω από την άνοδο της Ελλάδας στην κορυφή της πυραμίδας του «αναπαραγωγικού τουρισμού».

Η επιλογή φύλου είναι νόμιμη εδώ και οι γυναίκες μέχρι την ηλικία των 54 ετών μπορούν να λάβουν θεραπείες γονιμότητας (άλλες χώρες έχουν πολύ χαμηλότερο όριο ηλικίας). Για όσους αναζητούν δωρεές ωαρίων, στην Ελλάδα η ταυτότητα της δότριας παραμένει μόνιμα ανώνυμη, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο τα παιδιά μπορούν να μάθουν την ταυτότητα της μητέρας τους όταν γίνουν 18. Πολλοί Ιταλοί επίσης κατευθύνονται στη χώρα για να επωφεληθούν από αυτές τις υπηρεσίες καθώς δεν είναι διαθέσιμα σε ομόφυλα ζευγάρια και ανύπαντρα ζευγάρια στην πατρίδα τους.

Η τιμή παίζει επίσης μεγάλο ρόλο. Ενώ η εμπορική παρένθετη μητρότητα είναι νόμιμη σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, μπορεί να κοστίσει περισσότερα από 200.000 δολάρια. Το κόστος στη Mediterranean Fertility Clinic, που ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών παρένθετης μητρότητας στην Ελλάδα, ήταν γενικά λιγότερο από το μισό. Η Ελλάδα χαλάρωσε ακόμη και τους κανόνες που διέπουν την πρακτική το 2014, όταν απέρριψε τις απαιτήσεις για όσους αναζητούσαν υπηρεσίες υποκατάστασης να έχουν μόνιμη διεύθυνση στη χώρα. Ήταν μια κίνηση που δεν συμβαδίζει με πολλά άλλα έθνη που επέτρεψαν την παρένθετη μητρότητα, τα οποία ήταν απασχολημένα με την αυστηροποίηση των κανονισμών. Στην Ταϊλάνδη, για παράδειγμα, οι κερδοσκοπικές παρένθετες υπηρεσίες για αλλοδαπούς απαγορεύτηκαν το 2015, αφού τα μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν διάφορα σκάνδαλα υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης ενός ζευγαριού από την Αυστραλία που υποτίθεται ότι εγκατέλειψε το μωρό τους αφού ανακάλυψε ότι γεννήθηκε με σύνδρομο Down.

Η Ινδία απαγόρευσε επίσης σε αλλοδαπούς να χρησιμοποιούν τις υποκατάστατες υπηρεσίες της εκείνο το έτος. Η Ουκρανία είχε επίσης από καιρό τη φήμη του διεθνούς κόμβου παρένθετης μητρότητας, αλλά αυτό περιορίστηκε γρήγορα μετά τη ρωσική εισβολή.

Παρακάτω το άρθρο, που επισυνάπτω κι αξίζει να διαβαστεί, αναφέρει μεταξύ άλλων «Από τότε που κυκλοφόρησε η είδηση ​​στα τέλη Αυγούστου, ο υπουργός Υγείας της Ελλάδας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αντικαταστάθηκε από τον Νικόλαο Βραχνή..». Προβληματίστηκα για την σύνδεση αποπομπής του Χρυσοχοίδη με το σκάνδαλο αλλά ύστερα κατάλαβα την πιθανή σύνδεση..

Σε άλλο άρθρο αποκαλύπτεται πως το κύκλωμα δεν δρούσε μόνο στα Χανιά αλλά σ΄ολόκληρη την χώρα για μια δεκαετία και βάλε!!! «Η ιατρική εγκληματική οργάνωση αναδεικνύεται σε μια από τις μεγαλύτερες οργανώσεις εμπορίας βρεφών και παράνομων υιοθεσιών που έχουν εξαρθρωθεί στη χώρα, με δράση τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία σε Κρήτη, Θεσσαλονίκη, Αττική, Αγρίνιο, Τρίκαλα, Κατερίνη αλλά και στο εξωτερικό.» https://www.newsbreak.gr/ellada/495408/kriti-kykloma-emporia-vrefoi-kentro-organosi-leitoyrgia/

Και συνεχίζει το άρθρο του New European: “ Το αξιοσημείωτο στην όλη υπόθεση είναι ότι η κερδοσκοπική παρένθετη μητρότητα δεν ήταν ποτέ νόμιμη στην Ελλάδα. Η πρακτική αυτή επιτρεπόταν μόνο για αλτρουιστικούς λόγους, ένας όρος που φαίνεται ότι ερμηνεύτηκε πολύ χαλαρά από τα δικαστήρια που έπρεπε να εγκρίνουν την προσφορά ενός υποψήφιου γονέα για υπηρεσίες παρένθετης μητέρας….
.. Πώς, λοιπόν, θα μπορούσε ποτέ η χώρα να καλλιεργήσει μια βιομηχανία γύρω από την παροχή παρένθετων μητέρων για επίδοξους γονείς; Είναι κάτι που μπέρδεψε και τους δημοσιογράφους της Zeit , Melanie Coyé και Ζαχαρία Ζαχαράκη. Το 2019 διεξήγαγαν μυστική έρευνα στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Γονιμότητας και το προσωπικό αποκάλυψε ανοιχτά τις παράνομες δραστηριότητές τους.

Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Κογιέ και ο Ζαχαράκης έσπασαν την ιστορία και μόλις τώρα αναλαμβάνεται δράση. Πόσα μωρά πρέπει να γεννήθηκαν εκείνη την περίοδο; ….«Στείλαμε το άρθρο σε αξιωματούχους στην Ελλάδα, αλλά ποτέ δεν περίμενα μεγάλη αντίδραση», μου λέει. «Οι ελληνικές αρχές είχαν ανεχτεί τις εμπορικές δραστηριότητες παρένθετης μητρότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν τους ένοιαζε, θα είχαν ήδη παρέμβει».

Από την μεγάλη έκταση των παρανομιών σ΄όλην την χώρα, τις μαρτυρίες των παρένθετων, το εμπόριο βρεφών κλπ μπορεί κανείς κάλλιστα να υποθέσει πως εδώ πρόκειται για μια από τις δραστηριότητες της Greek Mafia που η Αστυνομία έχει αφήσει ανέγγιχτη καθώς είχαμε 22 φόνους για ξεκαθαρίσματα λογαριασμών χωρίς να έχει εξιχνιαστεί κανένας!

Για αυτόν τον λόγο το ευαίσθητο θέμα της παρενθεσίας θέλει ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΟΧΗ.

Όταν έχει εξαπλωθεί τόσο αυτό το κύκλωμα στην Ελλάδα ενώ επιτρέπεται μόνο η «αλτρουιστική παρενθεσία» τι θα γίνει αν επεκταθεί κι άλλο; Και γιατί πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι η πλειοψηφία των πολιτισμένων χωρών της Ευρώπης είναι κατά της παρενθεσίας;
Σημειώνω δε πως διάφοροι γυναικολόγοι διαφήμιζαν τις κλινικές τους για παρενθεσία και μετά ξέρουμε τι έκαναν. Φέρνω ένα παράδειγμα του Dr Diamantopoylos. Στο site του μας εξηγεί σε ποιες περιπτώσεις είναι δυνατή η παρενθεσία: https://fertilityadvanced.gr/el/parentheti-mitrotita/

Αφού ισχύουν τα παρακάτω τι ισότητα με άντρες μπορεί να ζητήσει κανείς; Αφού ΔΕΝ μπορούν όλες οι γυναίκες να έχουν παρενθεσία παρά μόνο στις κάτωθι περιπτώσεις.

«Σε ποιον μπορεί να προσφερθεί θεραπεία παρένθετης μητρότητας;
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η παρένθετη μητρότητα επιτρέπεται μόνο σε γυναίκες που δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν εγκυμοσύνη για ιατρικούς λόγους, όπως:

Συγγενής απουσία μήτρας (σύνδρομο Rokitansky).
Γυναίκες που αφαίρεσαν τη μήτρα τους χειρουργικά (υστερεκτομή).
Πολλαπλές ενδομήτριες συμφύσεις (σύνδρομο Asherman)
Ιατρικές καταστάσεις που καθιστούν την εγκυμοσύνη επικίνδυνη για τη ζωή μιας γυναίκας, όπως συγγενείς καρδιοπάθειες ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
Επιλεγμένες περιπτώσεις προηγούμενων πολλαπλών αποτυχιών εξωσωματικής γονιμοποίησης ή πολλαπλών αποβολών.»

Επισυνάπτω μεταφρασμένο το άρθρο του New European κι εδώ είναι το link:
https://www.theneweuropean.co.uk/the-cretan-baby-scandal…/