Ιδρωμένες δικαστικές νίκες για βία κατά των γυναικών

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Στο Πταισματοδικείο εκδικάστηκε χθες (6-10) μια από τις δεκάδες υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας συγκεκριμένης γυναίκας που υποστηρίζει το Μωβ, για υπόθεση συνεχούς εκφοβισμού και απειλών από πρώην σύζυγο, για την ίδια και το παιδί της, με μήνυση που είχε γίνει το 2016. Από αναβολή σε αναβολή, χθες ζητήθηκε μια ακόμα από τον δικηγόρο του μηνυόμενου, με την δήλωση ότι ήταν κλινήρης στο σπίτι εδώ και δύο ημέρες και με διάγνωση και συνταγή ιδιώτη γιατρού. Και πιθανότατα η υπόθεση θα παραγραφόταν.

Κατά καλή τύχη, το μέλος του Μωβ Αλεξία Τσούνη τον είδε μπροστά της πριν τις 9 το πρωί, όταν τόσο η ίδια όσο και ο κατηγορούμενος πήγαν να δουν το πινάκιο. Μόλις ζητήθηκε η αναβολή η Α.Τ. διαμαρτυρήθηκε και κατέθεσε ένορκα στο δικαστήριο ότι τον είδε δίπλα της λίγα λεπτά νωρίτερα. Τελικά το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αναβολής και η δίκη που θα ξεκινούσε στις 9 το πρωί, ξεκίνησε τελικά στις 12 για να πάρει εξουσιοδότηση ο δικηγόρος του κατηγορούμενου από τον ίδιο.

Με την έναρξη της διαδικασίας ο δικηγόρος του κατηγορούμενου ζήτησε να κηρυχθεί άκυρη η υπόθεση, γιατί δεν είχε παραπεμφθεί με βάση το σωστό νόμο. Και αυτό απορρίφθηκε από την έδρα, μετά την εξέταση για τη νομική τεκμηρίωση της παραπομπής, και η υπόθεση προχώρησε.

Στη συνέχεια μιλούσε απορριπτικά για την καταδίκη του κατηγορούμενου πριν μια εβδομάδα, στις 29-9-22 (https://tomov.gr/2022/09/29/pateras-katadikastike-edose-grothia-mati-2-5-eton/ & https://tomov.gr/2022/10/02/epizosa-se-tileoptiki-ekpompi/. Ο κατηγορούμενος σε τριμελές, καταδικάστηκε γιατί έδωσε γροθιά στο μάτι στο 2.5 χρονών κοριτσάκι το 2016, ενώ ο δικηγόρος του κατάγγελλε την δικαστική απόφαση που τον καταδίκασε, γιατί η εισαγγελέας της έδρας όσο και η πρόεδρος του τριμελούς ζήτησαν την απαλλαγή του, αλλά μέτρησε όπως είναι το νόμιμο η ψήφος των δύο δικαστίνων και η απόφαση βγήκε με πλειοψηφία 2-1.

Φυσικά δεν δικαζόταν αυτό το πλημμέλημα, αλλά ακούστηκε πολύ καθαρά στην αίθουσα για να φανεί η αξιοπιστία του κατηγορούμενου και η βία που διαρκώς ασκούσε.

Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου έφερε ως αποδεικτικά στοιχεία κάποια επιλεκτικά μηνύματα που είχαν ανταλλαγεί την επίμαχη περίοδο του χωρισμού, και δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι κακώς αναμιγνύεται το αναγνωρισμένο πανελλαδικό σωματείο γυναικειων δικαιωματον «Το Μωβ» (που ιδρύθηκε νόμιμα για τέτοιους σκοπούς), και έφερε μάλιστα μια απόφαση που έλεγε κάτι τέτοιο. Φυσικά, κακώς αναμειγνύεται και κάνει αλληλεγγύη το σωματείο μας, αλλά κακώς για ποιον; Για τους κακοποιητές της κάθε γυναίκας την οποία υποστηρίζουμε.

Και δυστυχώς η εισαγγελέας δέχθηκε ότι η εγκαλούσα δεν ήθελε να χωρίσει τότε, άρα δεν ισχύουν αυτά που λέει, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν την αμφιθυμία και τη δυσκολία που υπάρχει στον κάθε χωρισμό, το φόβο για τη συμπεριφορά που θα αντιμετωπίσει, αφού ξέρουμε ότι οι μεγαλύτερες κακοποιήσεις αλλά και οι γυναικοκτονίες γίνονται στη διάρκεια του χωρισμού, και χωρίς επίσης να λαμβάνει υπόψιν την επιλεκτικότητα των μηνυμάτων. Και επίσης χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τη δεινή οικονομική κατάσταση της μηνύτριας, που αποδεικνυόταν με στοιχεία, και τις καταγγελίες της για περιφρονητική και υβριστική συμπεριφορά του. Φυσικά δεν συγκινήθηκε από την καταδίκη του κατηγορούμενου πριν λίγες μέρες για βία και κακώσεις εναντίον του τότε 2,5 χρονου παιδιού.

Ευτυχώς η πρόεδρος είχε άλλη άποψη, και μετά από μικρή διακοπή γύρισε για να ανακοινώσει την καταδίκη του κακοποιητή σε 8μηνη φυλάκιση, η οποία μετά την αναγνώριση ελαφρυντικού έγινε 6μηνη. Το ελαφρυντικό ήταν ο πρότερος σύννομος βίος, γιατί η προηγούμενη καταδίκη του δεν μετράει προς το παρόν, αφού δεν είναι τελεσίδικη.

Ιδρωμένη η νίκη αλλά μεγάλη η χαρά μας και καλό προηγούμενο για την δικαίωση εναντίον των κακοποιητών.

Η δεύτερη δίκη ήταν στην ίδια αίθουσα, και την παρακολουθήσαμε περιμένοντας τη δική μας.

Επρόκειτο για επικοινωνία παιδιού με τον πατέρα το 2020, όπου το μικρό παιδάκι είχε πυρετό και βαριά ίωση, όπως ανέφεραν και τα στοιχεία που προσκομίστηκαν. Ο πατέρας ισχυρίστηκε ότι δεν τον ενημέρωσε ότι η επικοινωνία δεν μπορούσε να γίνει λόγω της ασθένειας, παρά μόνο με ένα μήνυμα που του ανακοίνωνε ότι δεν θα δει το παιδί, ενώ την ίδια εποχή είχε επίσης κάνει αίτηση αναθεώρησης της διατροφής. Και πάλι προσκομίστηκαν μηνύματα από κινητά. Η δικηγόρος της κατηγορούμενης είπε ότι επίσης έχει μηνύματα, αλλά δεν θέλει να τα προσκομίσει γιατί δεν το θεωρεί σωστό.

Η γυναίκα δήλωσε επίσης ότι σε προηγούμενες επικοινωνίες του η ίδια βρισκόταν σε ξενώνα φιλοξενίας με το παιδί, γιατί υπήρχε ενδοοικογενειακή βία. Επίσης δήλωσε ότι είχε δεχθεί την δικαστική διαμεσολάβηση τότε, πράγμα που αποδεικνύει την καλή της πρόθεση, παρά την βία που είχε δεχθεί.

Κι εδώ η εισαγγελέας στηλίτευσε ότι όλες όσες έρχονται εδώ πέρα επικαλούνται ενδοοικογενειακή βία. Φαίνεται δεν γνωρίζει ότι από τις χιλιάδες των σχετικών περιπτώσεων, ελάχιστες φτάνουν στα δικαστήρια, και είναι αυτές με την πιο βαριά και παρατεταμένη μορφή βίας. Επίσης είπε ότι αφού το παιδί ήταν άρρωστο και συνιστάτο παραμονή στο κρεβάτι του, θα μπορούσε ο πατέρας να το πάρει σε αυτή την κατάσταση και να το μεταφέρει με αυτοκίνητο, αφού η απόσταση των σπιτιών ήταν μόνο 800 μέτρα. Παρόλα αυτά, είπε, αφού το παιδί ήταν άρρωστο δέχεται την άρνηση της μητέρας να το παραδώσει για επικοινωνία, και εισηγείται την απαλλαγή της. Κάτι που δέχθηκε και η πρόεδρος και η γυναίκα έφυγε δικαιωμένη.

Τέλος καλό, αλλά υπογραμμίζουμε και πάλι τα βασανιστήρια των γυναικών στα δικαστήρια, με τις συνεχείς αναβολές, ψυχική και οικονομική εξάντληση, και προπαντός τον μεγάλο χρόνο που περνάει για την απονομή της δικαιοσύνης, και πιστεύουμε ότι αυτό είναι το πιο μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να διορθωθεί, χθες.

  • – – – –

Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για επείγουσα οικονομική στήριξη της γυναίκας την οποία αναφέρουμε στην πρώτη υπόθεση, με όποιο ποσό μπορεί η καθεμία και καθένας, και καλούμε όποια θέλει να συνεισφέρει να στείλει e-mail στο ΜΩΒ (info@tomov.gr) για να αποστείλουμε τον τραπεζικό λογαριασμό της ενδιαφερόμενης (IBAN). Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

H αρχική φωτογραφία είναι από τη δίκη της περασμένης εβδομάδας, μπροστά στο δικαστήριο