Αλληλεγγύη προς τις γυναίκες που αντιστέκονται στο Κουρδιστάν

Οι εξήντα γυναίκες από 18 ευρωπαϊκές χώρες, που συγκεντρωθήκαμε για τη συντονιστική συνάντηση της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών, στην Ντονόστια, Εουσκάντη (Χώρα των Βάσκων), χαιρετίζουμε την αντίσταση των Κουρδισσών στην περιοχή Ροτζάβα, στα σύνορα Τουρκίας, Συριακού κράτους, όπου συνυπάρχουν ειρηνικά Κούρδοι και Κούρδισσες, Γιεζίντι, Άραβες και Αράβισσες και Τσετσένοι από διαφορετικές θρησκείες, και αναπτύσσουν τις εναλλακτικές πολιτικές της ίσης συμμετοχής στην ηγεσία, σε κάθε επίπεδο της δημοκρατικής ζωής. Τα μοντέλα αυτά αμφισβητούν το καπιταλιστικό, αποικιοκρατικό και πατριαρχικό σύστημα και τα υπερασπίζουν με την τολμηρή αντίστασή τους η Ένωση για την Προστασία του Λαού (YPG) και η Γυναικεία Ενότητα (YPJ).

Καταδικάζουμε την παραβίαση των γυναικείων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και κάθε είδους φονταμενταλισμό, θρησκευτικό, εθνοτικό ή πολιτικό. Καταγγέλλουμε ότι η ανάπτυξη συμμαχιών μεταξύ υπερ-συντηρητικών τομέων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται θρησκευτικοί φονταμενταλιστές, αποτελεί μια στρατηγική για την ενδυνάμωση του καπιταλιστικού και πατριαρχικού μοντέλου που παρουσιάζεται ως «λύση» στην κρίση.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας στις περιοχές των συγκρούσεων για τον τερματισμό των βιασμών και της δουλείας που χρησιμοποιούνται ως εργαλεία πολέμου. Θα εξακολουθήσουμε να οικοδομούμε έναν άλλο κόσμο, όπου θα αποκλείονται όλες οι μορφές αποκλεισμού, κυριαρχίας και εκμετάλλευσης: ενός ατόμου εναντίον ενός άλλου, μιας ομάδας εναντίον μιας άλλης, μιας μειοψηφίας από μια πλειοψηφία, ενός έθνους από ένα άλλο.

Επειδή υπήρξε αυτή η επίθεση εναντίον της εναλλακτικής πολιτικής και εναντίον των γυναικείων δικαιωμάτων, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την 4η Διεθνή Δράση της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών από το Κουρδιστάν, στις 8 Μαρτίου του 2015, ώστε να ενδυναμώσουμε και να υποστηρίξουμε τις Κούρδισσες στον αγώνα τους για αυτονομία και αυτοδιάθεση των σωμάτων τους και των περιοχών τους. Καλούμε τις γυναίκες από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο να υποστηρίξουν και να συμμετάσχουν στο ευρωπαϊκό Φεμινιστικό Καραβάνι, για να ενδυναμώσουμε τις αντιστάσεις των γυναικών και να κάνουμε ορατές τις εναλλακτικές τους προτάσεις.

Θα συνεχίσουμε την πορεία μας, έως ότου όλες οι γυναίκες είναι ελεύθερες!

12 Οκτωβρίου 2014 Επικοινωνία με την ΠΠΓ Ευρώπης: mmmeuropa@gmail.com

Μετάφραση: Σίσσυ Βωβού