Πολιτική Διακήρυξη της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών

Εμείς τα μέλη της διεθνούς επιτροπής της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών, που συναντιόμαστε στο Κεμπέκ του Καναδά από τις 12 ως τις 15 Σεπτεμβρίου 2015 δηλώνουμε:

Την αλληλεγγύη μας στις γυναίκες της περιοχής του Κεμπέκ, τόπο γέννησης της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών, και την αναγνώρισή μας στους αγώνες και την αντίστασή τους.

Αναγνωρίζουμε την αξία της φεμινιστικής, πολιτικής εκπαίδευσης, ως στρατηγική για να οικοδομήσουμε τις εαυτές μας ως πολιτικά υποκείμενα που αντιστέκονται στο σύστημα που μας καταπιέζει. Συγκεντρωθήκαμε και εργαζόμαστε ώστε να κατανοήσουμε από κοινού την πραγματικότητά μας, παλεύοντας για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας να δημιουργούμε τη δική μας φεμινιστική γνωσιοθεωρία.

Εργαζόμαστε για την οικοδόμηση των δικών μας φεμινιστικών εναλλακτικών που βασίζονται στην εκ νέου κατασκευή των γνώσεων και των καθημερινών πρακτικών μας, που και τα δύο καταπιέζονται επίτηδες από την κυρίαρχη ρητορική με σκοπό να μένουν οι γυναίκες στο περιθώριο.

Είμαστε αποφασισμένες να απελευθερώσουμε τις εαυτές μας από την πατριαρχία, τη νεοαποικιοκρατία και τον καπιταλισμό που αποτελούν τις ρίζες του καταπιεστικού συστήματος στο οποίο ζούμε. Μαζί, σε αυτό το χώρο εργασίας καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η φτώχια, η βία, η εξαναγκαστική μετανάστευση και η τρομοκρατία είναι επίσης εκφράσεις βίας που υφίστανται οι γυναίκες, τα παιδιά και οι περιθωριοποιημένες κοινότητες, ως συνέπειες κακόβουλων στρατηγικών, όπως η στρατιωτικοποίηση, ο εξτρεμισμός και τα μέτρα λιτότητας που θεμελιώνουν το παρόν κατεστημένο.

Με αυτή την έννοια, καταδικάζουμε τη στάση της διεθνούς κοινότητας, ειδικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναταπόκρισή της στην προσφυγική κρίση που εξελίσσεται αυτές τις μέρες. Για ακόμα μια φορά παρατηρούμε με τρόμο πώς η ανθρώπινη ζωή δεν αξίζει τίποτα, πώς οι άνθρωποι φεύγουν από τις χώρες τους προσπαθώντας να γλιτώσουν από το φονταμενταλισμό, την τρομοκρατία και τους πολέμους- που ενισχύονται από χώρες όπως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της αλλά και από τη βιομηχανία εξοπλισμών- για να βρεθούν μπροστά σε μια απρόσιτη Ευρώπη-φρούριο. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην επίσημη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια στάση που βασίζεται στο μιλιταρισμό και στο κλείσιμο των συνόρων και που είναι αντίθετη προς τη θέληση των χιλιάδων ευρωπαίων πολιτών που βγαίνουν αυτές τις μέρες στους δρόμους και ανοίγουν πόρτες στους ανθρώπους που δραπετεύουν από την Παλαιστίνη, τη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ, το Κουρδιστάν και άλλα εδάφη και περιοχές. Συνεχίζουμε την έκκληση για αλληλεγγύη ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο και ξαναλέμε ότι οι πρόσφυγες δεν είναι εχθροί μας αλλά αδερφοί και αδερφές μας που διαφεύγουν από καταστάσεις ακραίας βίας που προκαλείται από ένα άδικο σύστημα. Ο ρατσισμός εξαπλώνεται όλο και περισσότερο σε πολλές περιοχές. Συνεχώς λαμβάνουμε νέα για εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κοινοτήτων και αυτοχθόνων λαών στη Βραζιλία, τη Βόρεια Αμερική και άλλες περιοχές. Οι κυβερνήσεις και οι ακροδεξιές οργανώσεις χρησιμοποιούν το φόβο ως στρατηγική για να ελέγξουν την κοινή γνώμη και για να δικαιολογήσουν τις ξενοφοβικές πολιτικές τους. Η αύξηση των δολοφονιών μαύρων στις ΗΠΑ προκαλεί κοινωνική αναταραχή και διενέξεις, αλλά τα κυρίαρχα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξακολουθούν να ρίχνουν το φταίξιμο στους ίδιους ανθρώπους. Αυτοί και αυτές που καταπιέζονται επίσης στοχοποιούνται ως εγκληματίες όταν αναλαμβάνουν δράση και απαιτούν δικαιοσύνη.

Πρόκειται για σκληρές εκφράσεις των νεοφιλελεύθερων και των νεοαποικιοκρατικών ιδεολογιών που γίνονται όλο και πιο ισχυρές με συνέπειες για τις ζωές ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο. Επιχειρήσεις και κράτη εφαρμόζουν νέες μορφές αποικιοποίησης του νότου. Βλέπουμε στην Αφρική πώς οι πολυεθνικές προκαλούν τον εκτοπισμό κοινοτήτων και αυτόχθονων πληθυσμών, πώς οι εταιρίες καταλαμβάνουν εδάφη και καταληστεύουν τους φυσικούς πόρους και πώς η πολιτισμική αποικιοκρατία συμβαίνει μέσω την καπιταλιστικής αγοράς και των καταναλωτικών τάσεων που μεταδίδονται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ.

Διαμαρτυρόμαστε για τις γυναίκες που στοχοποιήθηκαν ως εγκληματίες για τον αγώνα τους να κερδίσουν αυτονομία των σωμάτων και των εδαφών τους. Στέλνουμε τη φεμινιστική μας αλληλεγγύη στη Σάρα Κάγια που εκλέχθηκε πέρυσι συν-δημάρχισσα του Νουσαϊμπίν με 91% των ψήφων. Από αυτή την κουρδική πόλη ξεκινήσαμε το φεμινιστικό μας καραβάνι στις 6 Μαρτίου 2015 και η Κάγια αποδείχτηκε ότι είναι αφοσιωμένη στο σκοπό μας και το κίνημά μας.

Δυστυχώς μάθαμε ότι συνελήφθη και καθαιρέθηκε πριν από δύο εβδομάδες για τις δηλώσεις της υπέρ της αυτοδιάθεσης. Καταδικάζουμε τον πόλεμο και την καταπίεση από τη μεριά της τουρκικής κυβέρνησης κατά των κουρδικών κοινοτήτων και συνεχίζουμε την αλληλεγγύη μας στην Σάρα Κάγια και σε κάθε γυναίκα που έχει στοχοποιηθεί ως εγκληματίας για τον αγώνα της για έναν δίκαιο κόσμο. Διαμαρτυρόμαστε για τη Μάχιμα, μια αυτόχθονα Περουβιανή γυναίκα που διώκεται για την αντίσταση που έδειξε υπερασπιζόμενη τη γη και τη ζωή της. Υπερασπιζόμαστε όλες όσες αντιστέκονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δε θέλουμε αυτόν τον απάνθρωπο κόσμο. Λέμε όχι, αρκετά! Και για αυτό επιβεβαιώνουμε εδώ πάλι τη δέσμευσή μας να κατασκευάσουμε έναν καινούργιο κόσμο, όπου η ζωή θα είναι το κέντρο των πάντων, όπου όλα τα ανθρώπινα πλάσματα θα ζουν σε σχέσεις που βασίζονται στη δικαιοσύνη, την ελευθερία, το σεβασμό και την αναγνώριση της διαφορετικότητας, όχι μόνο στις μεταξύ τους σχέσεις αλλά και στη σχέση τους με τη φύση.

Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες όλων όσες εργάζονται πολύ σκληρά από την αρχή της Διεθνούς μας Δράσης στις 8 Μάρτη και έκαναν αυτή τη Δράση πραγματικότητα από τα κάτω σε πολλές περιοχές και επαρχίες, χαρτογραφώντας κινήματα αντίστασης και εναλλακτικές προσεγγίσεις και ενισχύοντας τις πράξεις υπεράσπισης των εδαφών, των σωμάτων μας και της γης μας.

Χαιρετίζουμε τις αδερφές μας που πέτυχαν νίκες στον τομέα της πολιτικής, ειδικά τη συντρόφισσα Σάντρα Μοράν από τη Γουατεμάλα, που μόλις εξελέγη στο κοινοβούλιο ως εκπρόσωπος ενός συνασπισμού κοινωνικών κινημάτων.

Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τη σχέση μας με άλλα κοινωνικά κινήματα και με στρατηγικές συμμαχίες με την πεποίθηση ότι αυτή η συμμαχία θα κάνει το πολιτικό μας εγχείρημα ισχυρότερο και πιο συνεκτικό. Για το λόγο αυτό συνεχίζουμε να απασχολούμε τους πολιτικούς χώρους σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, για να ασκήσουμε επιρροή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικών. τον επόμενο Δεκέμβριο θα κινητοποιήσουμε γυναίκες από ολόκληρο τον κόσμο να συμμετάσχουν στις διεθνείς μας δράσεις. Μαζί θα κάνουμε τις φωνές μας να ακουστούν για να προστατέψουμε τη Μητέρα Φύση, το περιβάλλον και να απαιτήσουμε πραγματική αλλαγή στο σύστημα, για να σταματήσουμε την καταστροφή που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή.

Με την ελπίδα να φτάσουμε στην κοινωνία που θα καθοδηγείται από τις φεμινιστικές αρχές καλούμε για αγώνες και πορευόμαστε προς τη 10η διεθνή συνάντηση τον Οκτώβριο 2016, που αγωνίστριες από ολόκληρο τον κόσμο, από κάθε περιοχή του πλανήτη θα συναντηθούν στη Μοζαμβίκη για να φωνάξουν δυνατά και καθαρά: Γυναίκες στην αντίσταση χτίζουν έναν νέο κόσμο!

Η Διεθνής Επιτροπή της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών, Κεμπέκ, 15/9/15