Ινδία: Ashas – οι γυναίκες υγειονομικοί στη πρώτη γραμμή στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Μετάφραση-προσαρμογή Δώρα Στυλιανίδου

Οι κακοπληρωμένες γυναίκες υγειονομικοί κατά του Covid 19 στην Ινδία είναι περίπου 900.000 και δεν έχουν επαρκή προστατευτικό εξοπλισμό ενάντια στην πανδημία. Σαν να μην έφτανε αυτό, είναι ευάλωτες στις επιθέσεις και το κοινωνικό στίγμα αναφέρει το BBC του Marathi Shrikant Bangale.

“Η αξία της ζωής μας ανέρχεται σε μόνο 30 ρουπίες (λιγότερο από ένα δολάριο) σύμφωνα με την κυβέρνηση” ανέφερε η Alka Nalawade που δουλεύει στον υγειονομικό τομέα της κοινότητας στην δυτική επαρχία της Μαχαράστρα. “Η κυβέρνηση μας πληρώνει 1000 ρουπίες (13 δολλάρια) το μήνα για τις υπηρεσίες μας ενάντια στον κοροναιό.Αυτό σημαίνει 30 ρουπίες την ημέρα όταν διατρέχουμε. τεράστιο κίνδυνο.”

Η Alka Nalawade ειναι μία απο τις 70.000 Ashas, δηλαδή Εξουσιοδοτημένες Κοινωνικές Ακτιβίστριες Υγείας. Οι Ashas προέρχονται απο τις ντόπιες και επί το πλείστον αγροτικές κοινότητες και αποτελούν το πιο κρίσιμο ανθρώπινο παράγοντα στα προγράμματα δημόσιας υγείας της Ινδίας.
Οι Ashas πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα εκπαιδεύοντας τις/τους κατοίκους για την υγεία και την υγιεινή μητέρας και παιδιού, την αντισύλληψη, τον εμβολιασμό και τη βασική προσωπική υγιεινή. Επιπλέον εγγράφουν τον κόσμο σε προγράμματα υγείας και καταγράφουν τα αποτελέσματα.
Το ίδιο κάνουν και στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό πηγαίνοντας στα σπίτια που έχουν αναλάβει, εκπαιδεύοντας τις οικογένειες για την κοινωνική απομόνωση και καταγράφοντας συμπτώματα της νόσου. Ο κίνδυνος που διατρέχουν αυτές οι γενναίες και ακούραστες γυναίκες είναι τεράστιος και ο μεγαλύτερος της ζωής τους. Δυστυχώς στερούνται τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό, όπως μάσκες και αντισηπτικά τζελ.

Η Ινδία αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη προσωπικού προστατευτικού υλικού(PPE) και ακόμα και οι γιατροί και νοσηλευτές παραμένουν απροστάτευτοι σε συντριπτικό αριθμό. Κάποιες από τις Ashas δήλωσαν στο BBC ότι χρησιμοποιούν βαμβακερές μάσκες που τις πλένουν καθημερινά, και για αντισηπτικό διαλύουν οινόπνευμα σε νερό.

Μια απο αυτές, η Karuna Shinde είπε ότι έχει ένα μαντήλι μαζί της με το οποίο σκεπάζει το πρόσωπο της. “Ο άντρας μου επιμένει ότι δεν πρέπει να πηγαίνω στη δουλειά αλλά ότι πρέπει να κάνουν αυτή την δουλειά αυτοί που πληρώνονται ένα κανονικό μισθό” πρόσθεσε η Karuna Shinde.

Εκτός από τον φόβο της μόλυνσης οι Ashas διατρέχουν και τον κίνδυνο να δεχτούν επιθέσεις σε διάφορα μέρη της χώρας. “Πως να τα βγάλουμε πέρα με 30 ρουπίες στο σπίτι μου; και αν μολυνθώ απο τον ιό; ποιός θα μας φροντίσει; θα με περιθάλψουν για 30 ρουπίες;” πρόσθεσε η Karuna Shinde.
Οι Ashas εμποδίζονται πολλές φορές να μπούνε ακόμη και στο σπίτι τους απο τον φόβο της μόλυνσης και η αναγνώριση για το έργο τους είναι σχεδόν ανύπαρκτη. “Κανείς απο την κυβέρνηση δεν μας αναφέρει για τις υπηρεσίες μας και επαινούν μόνο τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και την αστυνομία”, δήλωσε η Anjana Wankhede. Αυτό είναι άδικο γιατί η κυβέρνηση εξαρτάται αποκλειστικά κάθε μέρα από τα στοιχεία που συλλέγουν οι Ashas.” … “Δίνουμε καθημερινά τα στοιχεία στην κυβέρνηση που μιλάει μόνο για τους αριθμούς κι όχι για τις Ashas.”

Εμείς να πούμε ότι συμπεριφέρονται στις Ashas σαν να ανήκουν στους “ανέγγιχτους” του συστήματος της κάστας που δυστυχώς υπάρχει ακόμα στην Ινδία και δεν πρέπει να τις αποκλείουν έτσι από την αναγνώριση και ένα βασικό μισθό για την επιβίωση τους. Όμως, δίχως τον απαραίτητο ακτιβισμό, αυτές οι γυναίκες που βοηθούν τόσο πολύ τον κόσμο θα συνεχίσουν να υποφέρουν . Ας ελπίσουμε ότι ο κορωνοϊός θα φέρει κάποιες ανατροπές και κοινωνική δικαιοσύνη στην Ινδία που τόσο χρειάζεται.

Πηγές: BBC, 17/4/2020

Η πρώτη εικόνα δείχνει το λογότυπο για το θεσμικό ρόλο που έχουν οι Asha, ενώ η δεύτερη μας δείχνει το εξώφυλλο από μια μελέτη για τη δουλειά και το ρόλο τους.