ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ για άσυλο σε γυναίκες, κορίτσια και LGBTIQA+ άτομα που υφίστανται σεξουαλική και έμφυλη βία!

Γράφει η Σόνια Μητραλιά

15-11-21
Για να στηρίξετε  και να διαδώσετε, ΥΠΟΓΡΑΞΤΕ το  Ευρωπαϊκό Φεμινιστικό Ψήφισμα στον
ιστότοποwww.feministasylum.org

Στις 11 Νοεμβρίου ξεκίνησε η πανευρωπαϊκή καμπάνια του Feminist Asylum– Φεμινιστικό Άσυλο:

Για την αποτελεσματική αναγνώριση ειδικών λόγων ασύλου σε γυναίκες, κορίτσια και LGBTIQA + άτομα που υφίστανται σεξουαλική και έμφυλη βία!

 

Συγκεκριμένα, η σεξουαλική και έμφυλη βία (ιδίως, οργανωμένοι μαζικοί βιασμοί ως πολεμικό όπλο σε περιόδους πολέμου, ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική εκμετάλλευση, καταναγκαστικοί γάμοι, ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων, εμπορία ανθρώπων / trafficking, από το σύζυγο, αποκοπή από τα παιδιά) αναγκάζουν πολλές γυναίκες, κορίτσια και άτομα ΛΟΑΤΚΙΑ+ να φύγουν από τις χώρες τους και να ζητήσουν σωτηρία και άσυλο στην Ευρώπη. 

Στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος κάναμε πριν λίγες ημέρες μια συμβολική διαμαρτυρία, όπου με κεριά, πλακάτ, πανό και μουσική συγκεντρωθήκαμε μπροστά στην Βουλή – αλληλέγγυοι /ες μαζί με δεκάδες προσφύγισσες, Αφγανές και Αφρικανές και πολλά, πολλά παιδιά, κυρίως από την αφγανική κοινότητα. Θέλουμε να διεκδικήσουμε την αποτελεσματική αναγνώριση ειδικών λόγων ασύλου σε γυναίκες, κορίτσια και LGBTIQA + άτομα που υφίστανται σεξουαλική και έμφυλη βία!

Θέλαμε με αυτό τον τρόπο να εγκαινιάσουμε το ξεκίνημα και στην Αθήνα της πανευρωπαϊκής καμπάνιας του Ευρωπαϊκού Φεμινιστικού Ψηφίσματος. Το ίδιο γινόταν ταυτόχρονα και άλλου στην Ευρώπη, με συνεντεύξεις τύπου και παρόμοιες δράσεις σε πολλές πόλεις – στη Γενεύη μπροστά στο κτίριο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στη Νίκαια, στη Τουλούζη…

Η πρωτοβουλία της πανευρωπαϊκής καμπάνιας πήρε τοόνομα ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ , ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ « FEMINIST ASYLUM” και η υλοποίηση της εξαρτάται από την δραστηριοποίηση όλων μας, από τις ίδιες τις οργανώσεις και τα άτομα που υπογράφουν και στηρίζουν αυτό το ψήφισμα με όποιο τρόπο μπορούν. Μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 2021, ήταν ήδη 200 οι οργανώσεις- από 13 χώρες- που στηρίζουν, συντονίζονται μεταξύ τους και συνασπίζονται στην Ευρώπη.

www.feministasylum.org είναι ο ιστότοπος που σχεδιάστηκε ειδικά για τη συλλογή των υπογραφών μας στο διαδίκτυο.

Για να ακουστούν οι φωνές και οι ανάγκες των πιο ευάλωτων του κόσμου – γυναίκες, κορίτσια και LGBTIQA + άτομα – στους τοπικούς και Ευρωπαίους ηγέτες.

Ζητάμε:

• να αναπτυχθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τις εθνικές κυβερνήσεις τα απαραίτητα μέσα για τη δημιουργία των κατάλληλων διαδικασιών και δομών για την αποτελεσματική αναγνώριση των λόγων χορήγησης ασύλου ειδικά σε γυναίκες, κορίτσια και άτομα ΛΟΑΤΚΙΑ+.

• την έμπρακτη εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και της Σύμβασης για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων – εγγυημένη από τη δημιουργία μιας δομής ευρωπαϊκής επιτήρησης – με σκοπό την αναγνώριση, την υποστήριξη και τη χορήγηση διεθνούς προστασίας στα θύματα έμφυλης βίας.

• τη διευκόλυνση νόμιμων οδών που θα επιτρέπουν στις γυναίκες, τα κορίτσια και τα άτομα ΛΟΑΤΚΙΑ+ να υποβάλουν αίτηση ασύλου στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα ενώ έχει υπογράψει, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και τη Σύμβαση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων όμως συνεργάζεται με την Ευρώπη για την επιστροφή των αιτούντων άσυλο στην Τουρκία. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα παραβιάζει με τον πιο αναίσχυντο τρόπο τις συνθήκες που η ίδια έχει υπογράψει, και αυτή η κατάσταση ζητάμε να σταματήσει πάραυτα.

Δεν αρνούμαστε μόνο να είμαστε συνένοχοι στις πολιτικές των επαναπροωθήσεων, του αποκλεισμού και του θανάτου που καταστρέφουν τις ζωές των πιο επισφαλών ανθρώπων στον κόσμο μας. Θέλουμε και να αναγκαστούν τις κυβερνήσεις να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να αναθεωρήσουν την πολιτική τους για το άσυλο, ώστε να γίνει πραγματικότητα μια πολιτική υποδοχής για γυναίκες, κορίτσια και άτομα LGBTIQA + που αναζητούν καταφύγιο και ασφάλεια.

Για αυτό καλούμε τα κοινωνικά κινήματα, συλλογικότητες, ενώσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών/τριών, για τα δικαιώματα των γυναικών και LGBTIQA + άτομα, όπως και τα συνδικάτα και τα πολιτικά κόμματα να στηρίξουν αυτά τα αιτήματα με κάθε τρόπο ώστε να επιβάλουμε δικαιοσύνη!

Στην Ελλάδα στηρίζουν και έχουν υπογράψει μέχρι τώρα:

FemArtAct, Samos LGBTQI+ Group, Volunteers and Samos Advocacy,  Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα,  Δίκτυο Οργάνωση Γυναικών Ευρώπης, Ελληνικό Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών- Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών ‘Διοτίμα’ ,  Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ), Ομάδα γυναικών του συλλόγου  κοινωνικής και Πολιτιστικής Παρέμβασης “θρυαλλίδα”, Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ Εργασιακής Υποστήριξης , Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής, Πρωτοβουλία Γυναικών ενάντια στο Χρέος και στα Μέτρα Λιτότητας, Χώρος Αλληλεγγύης Γυναικών, Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης-Thessaloniki Pride Festival, ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΡΓΟΝ Σύλλογος Πολύτεκνων Μητέρων.