ΗΠΑ: Απόφαση κατά της νομιμοποίησης των αμβλώσεων

Αλιεύει η Έλενα Μπάστα
Διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους μετά την άνευ προηγούμενη διαρροή για -μη τελεσίδικη προς το παρόν- απόφαση του το Ανώτατου Δικαστηρίου να ανατρέψει την ιστορική απόφαση του 1973 με την οποία νομιμοποιήθηκε η άμβλωση. Έτοιμα οπισθοδρομικά νομοσχέδια σε πολλές πολιτείες σε περίπτωση που ανοίξει ο δρόμος για κατάργηση του κατοχυρωμένου δικαιώματος των γυναικών.

Το ρεπορτάζ της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας αναφέρει πως ήδη διεξήχθη η ψηφοφορία με την οποία ανατρέπεται η ιστορική απόφαση στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ του 1973, που επέτρεπε την άμβλωση σε εθνικό επίπεδο μέχρι το έμβρυο να μπορεί να επιβιώσει εκτός μήτρας (περίπου στην 24η με 28η εβδομάδα της κύησης).

Στο 98 σελίδων προσχέδιο, με ημερομηνία 10η Φεβρουαρίου, ο δικαστής Σάμιουελ Αλίτο ισχυρίζεται πως η απόφαση του 1973 ήταν «κατάφωρα εσφαλμένη εξαρχής» και ζητά την ακύρωσή της, σύμφωνα με το Politico. «Η άμβλωση αποτελεί ένα βαθιά ηθικό ζήτημα. Το Σύνταγμα δεν απαγορεύει στους κατοίκους οποιασδήποτε πολιτείας να ρυθμίζουν ή να απαγορεύουν την άμβλωση» ανέφερε ο ίδιος.

Άλλοι τέσσερις δικαστές διορισμένοι από τους Ρεπουμπλικάνους, ο Κλάρενς Τόμας, ο Νιλ Γκόρσατς, ο Μπρετ Κάβανο και η Έιμι Κόνι Μπάρετ, τάχθηκαν υπέρ αυτής της θέσης, κατά το δημοσίευμα.

Όμως, η απόφαση του δικαστηρίου δεν είναι οριστική έως ότου δημοσιευτεί, πιθανότατα τους επόμενους δύο μήνες. Θα είναι η πιο σημαντική που έχει λάβει το Ανώτατο Δικαστήριο αφού ο τέως πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κατάφερε να διορίσει τρεις δικαστές, εδραιώνοντας την πλειοψηφία 6-3 υπέρ των συντηρητικών.

Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέψει τελικά την απόφαση, κάθε πολιτεία θα μπορεί να κρίνει εάν θα περιορίσει ή θα απαγορεύσει τις αμβλώσεις. Μάλιστα, ήδη σε τουλάχιστον είκοσι συντηρητικές πολιτείες έχουν ετοιμαστεί νομοθετήματα για απαγόρευση της άμβλωσης περιμένοντας το Ανώτατο Δικαστήριο να ανοίξει τον δρόμο για να γίνουν νόμοι.

Σημειώνεται πως το δικαστήριο είχε πάντως δείξει προθυμία στο να επανεξετάσει το φλέγον ζήτημα, καθώς τον Δεκέμβριο οι συντηρητικοί δικαστές εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να περιορίσουν, αν όχι να αναιρέσουν, την προστασία για τις αμβλώσεις και να αφήσουν τις πολιτείες να αποφασίσουν.

Το Ανώτατο Δικαστήριο και ο Λευκός Οίκος απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για το δημοσίευμα. Ωστόσο, πολλές είναι ήδη οι αντιδράσεις αλλά και οι διαδηλώσεις καθώς πολίτες υπέρ και κατά της άμβλωσης βγήκαν στους δρόμους της Ουάσιγκτον.

Επικριτές των αμβλώσεων συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου φωνάζοντας «η Ρόου εναντίον Γουέιντ πρέπει να φύγει», ενώ υπέρμαχοι του δικαιώματος των γυναικών απαντούσαν ότι «η άμβλωση ισοδυναμεί με ιατρική περίθαλψη».

AP Photo/Anna Johnson

«Το Κογκρέσο πρέπει να περάσει νόμο η οποία θα εντάξει την απόφαση Ρόου κατά Γουέιντ στη νομοθεσία αυτής της χώρας τώρα. Κι αν δεν υπάρχουν 60 ψήφοι στη Γερουσία για να εγκριθεί, πρέπει να τερματίσουμε την πρακτική της ενισχυμένης πλειοψηφίας και να περάσει με 50 ψήφους» σχολίασε ο Μπέρνι Σάντερς.

«Η απόφαση αυτή αποτελεί απευθείας επίθεση στην αξιοπρέπεια, στα δικαιώματα και στις ζωές των γυναικών, χωρίς να λογαριάζουμε τη νομοθεσία δεκαετιών. Θα σκοτώσει και θα υποδουλώσει γυναίκες μολονότι η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών θεωρεί ότι η άμβλωση πρέπει να είναι νόμιμη. Τι ντροπή» δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον.

Ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, Ρικ Σκοτ, σημείωσε πως «η εμπιστευτικότητα της διαδικασίας διεργασιών στο Ανώτατο Δικαστήριο είναι ιερή και το προστατεύει από τις πολιτικές παρεμβάσεις. Αυτή η παραβίαση δείχνει ότι οι ριζοσπάστες Δημοκρατικοί εργάζονται ολοένα πιο σκληρά για να εκφοβίσουν και να υπονομεύσουν το Δικαστήριο. Αυτό ήταν το σχέδιό τους πάντα. Οι δικαστές δεν μπορεί και δεν πρέπει να καμφθούν από αυτή την επίθεση».

«Όπως είχαμε προειδοποιήσει, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έχει στο στόχαστρο μόνο την άμβλωση, έχει στο στόχαστρο το δικαίωμα προστασίας της ιδιωτικής ζωής, στην οποία βασίστηκε η απόφαση (του 1973) και συμπεριλαμβάνει επίσης τους γάμους προσώπων του ίδιου φύλου και τα αστικά δικαιώματα» τόνισε η η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, βουλεύτρια των Δημοκρατικών.

Πηγή: https://thepressproject.gr/ipa-apofasi-kata-tis-nomimopoiisis-ton-amvloseon/?f