«Στα σπίτια της αμαρτίας. Χθες και σήμερα»

Αλιεύει η Βέρα Σιατερλή

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στον Σύλλογο των Αθηναίων (Κέκροπος 10, Πλάκα). Μίλησαν: ο Νικήτας Κακλαμάνης αντιπρόεδρος της Βουλής, ο καλλιτέχνης Αγγελος Παπαδημητρίου. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Πάνος Σόμπολος, θα προλογίσει ο Γιώργος Προεστός, φιλόλογος, επιμελητής κειμένων.

Πόρνες: γυναίκες χαμένες στην ανυπαρξία, χαμένες από τον εαυτό τους, ξεχασμένες από τις οικογένειές τους. Πολλές φορές, ξεχνάνε το πραγματικό τους όνομα. Πίνοντας καφέ με αυτές τις γυναίκες, στους οίκους ανοχής η δημοσιογράφος και συγγραφέας Εύα Νικολαΐδου καταγράφει την καθημερινότητά τους στο βιβλίο «Στα σπίτια της αμαρτίας. Χθες και σήμερα», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Κάκτος».

Πρόκειται για μια δημοσιογραφική έρευνα χρόνων, διανθισμένη με ιστορικά και κοινωνιολογικά στοιχεία, με σκοπό να φωτίσει ένα φαινόμενο αναλλοίωτο στο διηνεκές του ανθρώπινου πολιτισμού. Ξεκινά από τη Γαλλία, στο Παρίσι της δεκαετίας του ’70, ως μια ακαδημαϊκή έρευνα κοινωνικής φύσεως, όπου η Εύα Νικολαΐδου θα προτείνει τη μελέτη των γυναικείων φυλακών και της πορνείας. Αφορμή στάθηκε η κατά τύχη παραμονή της, το πρώτο βράδυ της στο Παρίσι, σε ένα ξενοδοχείο για παράνομα ζευγάρια.

Δεν θα σταθεί, όμως, εκεί. Αφού παραδώσει την έρευνά της, θα επιστρέψει στην Ελλάδα και θα συνεχίσει να αναζητά ολοένα και περισσότερες πληροφορίες στη γενέτειρά της, Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Αθήνα, όπου κατοικεί, και στον Πειραιά, περιοχή ταυτισμένη χρόνια με την Τρούμπα.

Η συγγραφέας γνώρισε και μίλησε με πολλές εκδιδόμενες γυναίκες. Οπως τη μυθική Γαβριέλλα Ουσάκοβα, η οποία δήλωνε «Εγινα πόρνη διότι εγεννήθην έτσι», ενώ λίγο καιρό μετά τη συνέντευξή τους θα βρει τραγικό θάνατο. Αλλά και την πλουσιότερη πόρνη της Αθήνας, την Α. Βασιλείου, η οποία είχε πολλά αυτοκίνητα και σπίτια, αλλά δεν μπορούσε να αποχωριστεί «την ατμόσφαιρα και τη μυρωδιά του μπουρδέλου».

Πώς βρέθηκαν να εργάζονται στα «σπίτια της αμαρτίας;». Τι ψάχνουν οι πελάτες; Γιατί τις επιλέγουν; Τι τους ζητάνε; Πώς συμπεριφέρονται; Το χθες ήταν διαφορετικό; Προσωπικές ιστορίες ξεδιπλώνονται με πόνο, φορτίο, με θάρρος και ειλικρίνεια, αλλά και με διεκδικήσεις και επιταγές από το κράτος και την κοινωνία.

Εκτός από τον πλούτο της πληροφορίας που η ίδια συνέλεξε, η Εύα Νικολαΐδου συμπεριλαμβάνει στο βιβλίο της αναφορές και αποσπάσματα μελετητών και θεωρητικών που έχουν γράψει για το θέμα, την αρχαιότητα και το Βυζάντιο ώς τα σύγχρονα διεθνή κυκλώματα σωματεμπορίας, δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της πορνείας.

Πηγή: https://www.efsyn.gr/tehnes/ekdoseis-biblia/346180_sta-spitia-tis-amartias-hthes-kai-simera