Το ποτίρι ξεχείλισε με τη δημοσίευση της κατάθεσης της 12χρονης

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε, επιτέλους, για τη διαρροή της μαρτυρικής κατάθεσης στην υπόθεση της 12χρονης. Θυμίζουμε ότι το Μωβ έκανε παρέμβαση σήμερα 18/10 στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με το αίτημα να τιμωρηθούν κάποια Μέσα που αναπαράγουν την υποκλαπείσα κατάθεση της 12χρονης. Όπως ενημερωθήκαμε τηλεφωνικώς από το ΕΣΡ, υπάρχουν πολλές καταγγελίες ήδη στο πνεύμα της δικής μας. Το πότε θα κινηθεί, άγνωστο.

Και ο πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Βερβεσός κατάγγειλε σήμερα αρμοδίως το γεγονός, ενώ οι τηλεδίκες συνεχίζονται, απλώς λίγο πιο μουδιασμένα. Είναι πολλά τα λεφτά των διαφημίσεων που αυξάνουν την ακροαματικότητα και αναγνωσιμότητα σε τέτοιες περιπτώσεις, και δυστυχώς εθίζουν το λαό στη δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας, κάτι που οδηγεί στην περαιτέρω καταπάτηση των δικαιωμάτων του κοριτσιού. Δεν του έφτανε ο μαστροπός και οι παιδοβιαστές, τώρα το κρεμάνε και στα μανταλάκια, όλα σχεδόν τα υπάρχοντα μανταλάκια.

Πολλά, μήπως όλα τα μεγάλα Μίντια, αναπαρήξαν αυτή την μαρτυρική κατάθεση, δυστυχώς και κάποια που έχουν κρατήσει καλή στάση σε τέτοια ζητήματα στο παρελθόν, όπως το TVXS και η Εφημερίδα των Συντακτών.

Αυτές οι παρουσιάσεις των καταθέσεων, της μικρής αλλά και της μητέρας της σήμερα, έγιναν κανονικότητα, χωρίς αντιρρήσεις και καταγγελίες. Μετά την παρέμβαση εισαγγελέα τα πράγματα κάπως αλλάζουν, γιατί νόμοι υπάρχουν, αλλά χρειάζεται χρόνος για να κινητοποιηθεί η χελώνα της δικαστικής εξουσίας και άλλων εξουσιών. Όχι όμως, τα μίντια δεν είναι χελώνα και ανταγωνίζονται ποιος πρώτος θα αναμεταδόσει τα παρανόμως διαρρεύσαντα στοιχεία των καταθέσεων.

Όπως ενημερώνει σε δημοσίευμά του το Capital.gr:

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τη διαρροή κυρίως της κατάθεσης της 12χρονης ανήλικης που βίωσε τη φρίκη των βιασμών στον Κολωνό.
Στο “μικροσκόπιο” της εισαγγελίας βρίσκεται κυρίως η διαρροή της κατάθεσης της 12χρονης, ενώ θα διερευνηθεί εάν και από ποια πρόσωπα τελέστηκε το αδίκημα της παραβίασης δικαστικού απορρήτου.

Σε παρέμβασή του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Δημήτρης Βερβεσός κατήγγειλε το γεγονός της διαρροής στοιχείων της ποινικής δικογραφίας, που αφορά στην 12χρονη ανήλικη.
“Κατά παράβαση των προβλεπομένων στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και ιδίως όσον αφορά τη μυστικότητα της προδικασίας, γεγονός που έχει παρατηρηθεί και κατά το παρελθόν σε υποθέσεις έντονου κοινωνικού ενδιαφέροντος και το οποίο επανειλημμένα έχουν στηλιτεύσει τα θεσμικά όργανα του δικηγορικού σώματος” όπως αναφέρει.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βερβεσός απέστειλε επιστολές:
– Στον Πρόεδρο των Πειθαρχικών Συμβουλίων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με την οποία ζητεί την αμελλητί διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης για το γεγονός αυτό και να τη συσχετίσει με συναφή εκκρεμή, που διενεργείται για το φαινόμενο των “τηλεδικών”
– Στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, με την οποία ζητεί να προβεί,
σύμφωνα με το νόμο και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, στις προβλεπόμενες ενέργειες για τη διερεύνηση αυτής (σ.σ. όπως και έγινε με την εισαγγελική παραγγελία), καθώς και των λοιπών υποθέσεων όπου έχουν παρατηρηθεί ανάλογα φαινόμενα.