Συνάντηση γυναικείων οργανώσεων με υπουργό ΠΡΟ-ΠΟ

Η οργάνωσή μας ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για συνάντηση την 8η Μάρτη, στις 2 το μεσημέρι, αν και επισημάναμε ότι αυτή είναι μια δύσκολη μέρα. Εδώ δημοσιεύουμε το υπόμνημα που καταθέσαμε, και σημειώνουμε ότι το Μωβ μαζί με άλλες οργανώσεις ζητάμε να μας συμβουλεύονται τα υπουργεία και να ικανοποιούν τα αιτήματά μας, ενώ παράλληλα όπως είναι γνωστό έχουμε καθημερινή ακτιβιστική δράση για θέματα γυναικείων δικαιωμάτων, αλληλεγγύης, διαμαρτυρίες, εκδηλώσεις.

Οι οργανώσεις που συμμετείχαν στη διαβούλευση: ΔΙΚΤΥΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΦΥΛΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ “ΔΙΟΤΙΜΑ”, Α.Μ.Κ.Ε. “ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ”, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΛΟΜΠΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ, PRAKSIS, ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ (UNHCR), KMOP Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας, Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων “ΤΟ ΜΩΒ”, ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ, ΔΙΚΤΥΟ “ΜΕΛΙΣΣΑ”, Σύλλογος “ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ”, ELIZA – Σωματείο Ενάντια στην Κακοποίηση του Παιδιού, W.I.N. HELLAS, Χ.Ε.Ν. ΕΛΛΑΔΟΣ, Μ.Κ.Ο. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ “A21”, Κίνημα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας STRONG ME, LEAN ΙΝ NETWORK GREECE (ATHENS). Δυστυχώς, την ίδια ώρα, η αστυνομία κατέστελλε τις διαδηλώσεις εναντίον του νόμου για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, με χημικά και ξύλο. Ως συνήθως. Σ.Β.

Αναφορά μας προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Υπ’ όψιν κ. Χρυσοχοίδη – Αθήνα 8-03-2024

Ευχαριστούμε για την πρόσκληση που μας απηύθυνε η κ. Κυριάκη για συνάντηση με τον υπουργό, ενόψη της 8ης Μάρτη, για την υποβολή των σκέψεων και αιτημάτων μας. Δυστυχώς, όπως είπαμε και στην ίδια, έχουμε πολλές υποχρεώσεις αυτή την ημέρα, ομιλίες, εκδηλώσεις και λοιπά, οπότε θα μας εκπροσωπήσει μόνο ένα μέλος του ΔΣ, η Αναστασία Γκολιομύτη. Παράλληλα εκφράζουμε την δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι δεν μας καλέσατε πριν την ψήφιση του ποινικού κώδικα θέμα για το οποίο θα μπορούσαμε να προσφέρουμε με την εμπειρία μας ουσιαστικά στην προστασία από την ενδοοικογενειακή βία. Κάτι που όμως δεν έγινε καθώς ο νέος ποινικός κώδικας όχι μόνο δεν προστατεύει, αλλά εκθέτει χειρότερα και περιμένουμε νέα αύξηση των περιστατικών. Και με την ευκαιρία αυτής της δύσκολης για εμάς ημέρας, ζητάμε να ορισθεί καινούρια συνάντηση όπου περισσότερα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου της οργάνωσής μας θα μπορέσουν να παρευρεθούν.

Η αστυνομία είναι η πρώτη υπηρεσία που παίζει κρίσιμο ρόλο σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, αλλά η ανταπόκριση που έχουμε από τα διάφορα τμήματα με τα οποία επικοινωνούμε, πάντα κατόπιν αιτημάτων των ενδιαφερομένων γυναικών, είναι συνήθως πλημμελής.

Σημειώνουμε κατ’ αρχήν, ότι η ενδοοικογενειακή βία έχει εκτοξευθεί τα τελευταία δύο χρόνια, με χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μόλις 2 χρόνια «κατορθώθηκε» να αυξηθεί η ενδοοικογενειακή βία κατά 110%, ξεπερνώντας κατά πολύ ακόμη και την κατά γενική ομολογία σημαντική αύξηση που καταγράφηκε την περίοδο του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας του κορωναϊού, δεδομένου ότι το 2019 οι καταγγελίες ήταν 5220, ενώ το 2020 έφτασαν τα 5456.

Δυστυχώς, η πρόσφατη τροποποίηση του νόμου 3500/2006, παρά την αύξηση των ποινών, θεωρούμε ότι δεν θα συμβάλλει στην μείωση του φαινομένου, δεδομένου ότι δεν προβλέπονται μια σειρά άλλων μέτρων, όπως είχαν προτείνει οι γυναικείες οργανώσεις.
Εδώ συνοπτικό δημοσίευμά μας για τις συστάσεις της Επιτροπής Grevio που αφορά όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται με την αντιμετώπιση της βίας, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας. https://tomov.gr/2023/12/02/axiologisi-epitropis-grevio-systaseis-pros-ellada/
Ζητάμε άμεση ανταπόκριση της Αστυνομίας στις εκκλήσεις για βοήθεια και αυτεπάγγελτη επέμβαση για τους δράστες
Σε περιπτώσεις καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας, οι καταγγέλλουσες πολλές φορές αποτρέπονται από τους υπεύθυνους αστυνομικούς, με την παρότρυνση προς την γυναίκα-θύμα, βρείτε τα με τον άντρα σας, δεν θα διαλύσουμε μια οικογένεια για ένα χαστούκι. Αντί να αποτρέπουν να θύματα να καταγγείλουν, θα ήταν σωστό να αποτρέπουν τους δράστες να κάνουν προσχηματικές και εκδικητικές μηνύσεις και να τους ενημερώνουν ότι πλέον αυτού του είδους οι μηνύσεις, με τον νέο ποινικό κώδικα, έχουν μεγάλα πρόστιμα…

Ζητάμε την οργάνωση των υπηρεσιών της αστυνομίας για την άμεση αντιμετώπιση των καταγγελιών βίας, στις περιπτώσεις επείγοντος, που είναι και οι περισσότερες.

Οι καταγγελίες που γίνονται τηλεφωνικά να καταγράφονται και όχημα της αστυνομίας να αποστέλλεται στην οικία εάν το θύμα δηλώνει αδυναμία να μεταβεί στο αστυνομικό τμήμα.

Ζητάμε εκπαίδευση των αστυνομικών πάνω στις αρχές της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, καθώς η πρώτη επαφή με την αστυνομία είναι καθοριστική για όλη την εξέλιξη της υπόθεσης. Αυτό επίσης είναι μέσα στις συστάσεις της GREVIO.

Στενή συνεργασία της αστυνομίας με δομές φιλοξενίας, σε ασφαλή τοποθεσία, και με εξειδικευμένες δομές για ψυχολογική, νομική, οικονομική υποστήριξη.

Να γίνεται καταγραφή των στατιστικών στοιχείων των καταγγελλουσών, ανεξάρτητα αν αυτές προβαίνουν σε μηνύσεις, μια και πολλές φορές φοβούνται για το χειρότερο.

Ζητάμε η αστυνομία να συνεργάζεται άμεσα με τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, για να εξασφαλίζεται η πλήρης προστασία των γυναικών και παιδιών όταν αφορά ενδοοικογενειακή βία, για αποτροπή κινδύνου επανάληψης, αλλά και δολοφονίας.

Τα αστυνομικά όργανα τα οποία αντιμετωπίζουν τα θέματα της βίας να τηρούν τους νόμους και σε περίπτωση πλημμέλειάς τους να έχουν πειθαρχική και ποινική ευθύνη για μη τήρηση των καθηκόντων τους.

Με την κατάθεση της καταγγελίας η υπεύθυνη αστυνομική υπηρεσία να κινεί τις διαδικασίες για άμεση σύλληψη και η εντολή να παραμένει σε ισχύ πέραν του 24ώρου.

Περίπτωση κακοποίησης δύο γυναικών στο Λουτράκι, τέλη Φεβρουαρίου 2024, η μία σύζυγος σε μακρόχρονη διάσταση, ο πρώην σύζυγος κακοποίησε τις γυναίκες σε δημόσιο χώρο, οι οποίες έκαναν μηνύσεις αλλά η αστυνομία δεν τον συνέλαβε για αυτόφωρο παρά το ότι ήταν γνωστής διεύθυνσης.

Περίπτωση κακοποιημένης συζύγου-μητέρας στην Κέρκυρα, Η Γυναίκα αν και προχώρησε σε 3Ο μηνύσεις για κακοποίηση της ίδιας και των ανήλικων παιδιών της, η αστυνομία δεν κατάφερε παρά μονο 5 φορες να τον συλλαβει αν και ήταν γνωστή η διεύθυνσή του. Στις επανειλημμένες καταγγελίες της εδώ και τρία χρόνια, η αστυνομια έδειξε αδιαφορία και αδυναμία να τους προστατεύσει εκτός από τον σημερινό Διοικητή της Ασφάλειας κον Παπαδημητρίου, ο οποίος έπραξε αυτό που όφειλε ως αστυνομία, να βοηθήσει να βρει ασφαλές καταφύγιο για το διάστημα που χρειαζόταν! Ομως το πρόβλημα συνεχιζεται, γιατί αν και υπάρχει δικαστική απόφαση απαγόρευσης της επικοινωνίας με τα παιδιά, πηγαίνει στο σχολείο να τα βλέπει και τρομοκρατεί τους εκπαιδευτικούς και απειλεί την υπεύθυνη του σχολείου. Η γυναίκα αυτή προχώρησε σε νέες μηνύσεις. Η αστυνομία δεν μπόρεσε να τον συλλάβει. Ποιός έχει την ευθύνη εφαρμογής της δικαστικηή απόφασης και ποιός είναι ο ρόλος της αστυνομίας σ’ αυτές τις καταγγελίες?

Να υπάρχει αστυνομική υπηρεσία και εξειδικευμένο προσωπικό για θέματα βίας κατά των γυναικών, ενδοοικογενειακής είτε όχι, και πέραν της περιφέρειας Αττικής, σε κάθε περιοχή της χώρας και επίσης στα νησιά.

Στις περιπτώσεις που το ίδιο άτομο έχει καταγγελθεί δεύτερη φορά για πρόκληση σωματικών βλαβών ή άσκηση βίας να εφαρμόζεται το βραχιολάκι για την μη προσέγγιση μέχρι να εκδοθεί εισαγγελική απόφαση.

Για τους οίκους ανοχής: Η αστυνομία είναι υπεύθυνη για τους οίκους ανοχής που είναι όλοι παράνομοι αλλά δεν τους κλείνουν. Παράδειγμα στην υπόθεση της 12χρονης από τα Σεπόλια, το κορίτσι το βιάζανε σε οίκο ανοχής, η υπεύθυνη του οποίου δεν διώχθηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ πολλούς μήνες αργότερα συνελήφθη για κύκλωμα τράφικινγκ με κοπέλες που εισήγαγε αυτή και οι συνεργάτες της από το εξωτερικό.

Οι παράνομοι έχουν δεκαπλασιαστεί. Πολλές ανήλικες δέχονται μέχρι και 50 πελάτες την ημέρα σε αυτούς (υπόθεση Σεπολίων πάλι).
Έχει μάλιστα συλληφθεί και καταδικαστεί αστυνομικός εν ενεργεία στην Ηλιούπολη, γιατί εξέδιδε 19χρονη κοπέλα. Οι καταγγελίες ότι κάποιοι αστυνομικοί χρηματίζονται και συμμετέχουν σε τέτοιου είδους κακουργήματα είναι πολλές.

Στην περίπτωση της 12χρονης από τα Σεπόλια καταγγέλθηκε ότι υπήρξε τρομοκράτησή της από αστυνομικό όχημα με συμβατικές πινακίδες κατά τη μετάβασή της από την Αθήνα στην επαρχιακή πόλη όπου ζούσε, και επίσης καταγγέλθηκε περίπτωση τρομοκράτησής της με ρίψη πέτρας στο μπαλκόνι του σπιτιού της, στην επαρχιακή πόλη όπως και άλλα περιστατικά τρομοκράτησής της.

24ωρη λειτουργία Ιατροδικαστή σε δημόσιο νοσοκομείο στο οποίο θα μεταφέρεται η παθούσα από όχημα της αστυνομίας μετά την καταγγελία.

Απαραίτητη η καταγραφή στατιστικών στοιχείων για υποθέσεις βίας κατά των γυναικών ή ενδοοικογενειακής βίας, όπως εξάλλου ζητά και η έκθεση της επιτροπής Grevio για την Ελλάδα.

Στενή συνεργασία της αστυνομίας με δομές φιλοξενίας σε ασφαλή τοποθεσία, και εξειδικευμένες δομές για ψυχολογική, νομική, οικονομική υποστήριξη.

Διασφάλιση και ενίσχυση του δικτύου των δομών στήριξης γυναικών
Ποινική δίωξη όσων εμπλέκονται στη διακίνηση και εμπορία γυναικών και ανηλίκων (trafficking)
Τέλος, φυσικά αναμένουμε την ανταπόκριση του υπευθύνου του υπουργείου στις προτάσεις μας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μωβ

Εδώ το δημοσίευμα του ίδιου του υπουργείου για τη συνάντηση: https://www.minocp.gov.gr/2024/03/08/08-03-2024-i-via-kata-ton-gynaikon-sto-epikentro-syzitisis-tou-ypourgou-prostasias-tou-politi-michali-chrysochoidi-me-tous-ekprosopous-17-mko/

Περιγραφή φωτογραφιών για άτομα με οπτική αναπηρία: Πρώτη φωτό, το κτίριο του υπουργείου με μια μεγάλη ταμπέλα μπροστά. Δευτερη, το μεγάλο γραφείο με τις γυναικείες οργανώσεις και τους παράγονες του υπουργείου. Τρίτη Η διαφημιστική ανακοίνωση που έβγαλε ο υπουργός για την ημέρα.