Η δίκη των Κούρδων αγωνιστών / αγωνιστριών στον Άρειο Πάγο

Αλιεύει η Αλεξάνδρα Μακρή

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από κόσμο της αλληλεγγύης, αγωνιστές, αγωνίστριες, οργανώσεις και συλλογικότητες, όπως ΚΚΕ-μλ, ΔΙΑΡΚΗΣ ΑΓΩΝΑΣ, ΟΚΔΕ, ΝΑΡ, ΚΕΔ, ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ, ΣΥ.ΚΑ.ΠΡΟ, ΚΟΝΤΡΑ, Συνέλευση Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους και τους διωκόμενους αγωνιστές.

Επιπλέον, συμμετείχαν δημοσιογράφοι από ΕΦΣΥΝ, PRESS PROJECT, KΟΝΤΡΑ. Η εισαγγελέας ζητά να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης κατά της αθωωτικής απόφασης, όπως πρότεινε ο αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου. Τον λόγο πήραν οι συνήγοροι υπεράσπισης της υπόθεσης Ιωάννα Κούρτοβικ και Θανάσης Καμπαγιάννης. Η απόφαση δε βγήκε σήμερα η έδρα θα απόφασίσει το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ανακοίνωση τύπου ακολούθησε μπροστά στον Άρειο Πάγο (19-3-24)

Η Κωνσταντίνα Καρτσιώτη, απεργός πείνας και μέλος του Λαϊκού Μετώπου, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τα όσα συνέβησαν στην αίθουσα του δικαστηρίου, επαναλαμβάνοντας ότι η πρόταση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχει πολιτικό χαρακτήρα και απειλεί να στείλει τους Τούρκους αγωνιστές πίσω στις φυλακές. Υπενθύμισε πως η ίδια και Χουσεΐν Σουνγκιού έκαναν απεργία πείνας για 30 ημέρες, μπροστά από τον Άρειο Πάγο και τόνισε πως η αντίσταση συνεχίζεται, καθώς η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον φασισμό και το σύστημα εκμετάλλευσης δεν είναι έγκλημα, αλλά καθήκον. Οι κρατούμενοι στις φυλακές Χανίων, Τρικάλων και στις Γυναικείες Φυλακές Θήβας συνεχίζουν την απεργία πείνας.

Ο συνήγορος Θανάσης Καμπαγιάννης ανέφερε ότι η παρουσία των αλληλέγγυων στην αίθουσα του δικαστηρίου είναι πολύ βοηθητική στο ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο που διεξάγεται η διαδικασία στον Άρειο Πάγο. Ο ίδιος τονίζει πως επρόκειτο εξαρχής για μια πολιτική δίωξη, όπως καταδείχθηκε και στο Εφετείο, όπου αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι από την κατηγορία της τρομοκρατικής οργάνωσης και αποκατέστησε την υπόθεση σε αυτό που πραγματικά ήταν – μια απλή περίπτωση οπλοκατοχής. Προσθέτει πως ο αντεισαγγελέας θέλει να νεκραναστήσει την πρωτόδικη απόφαση και να οδηγήσει τους αγωνιστές ξανά στη φυλακή, κάτι που πρέπει να αποτραπεί.

Η συνήγορος Ιωάννα Κούρτοβικ τονίζει πως το σημερινό μήνυμα αλληλεγγύης δεν αφορά μόνο την υπόθεση των Τούρκων αγωνιστών, αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Η ίδια προσθέτει ότι όλοι γνωρίζουν, συμπεριλαμβανομένων των δικαστών, πως η υπόθεση έχει και πολιτική διάσταση, η οποία είναι πολύ σημαντική, καθώς από τη μία είναι η εξουσία και από την άλλη όσοι παλεύουν ενάντια.

ΠΗΓΗ: https://kraygesapotakelia.espivblogs.net/2024/03/20/enimerosi-apo-ton-areio-pago-kai-tin-diki-ton-11-agoniston-apo-tin-toyrkia/