Η επιτροπή για τη Συναινετική Συνεπιμέλεια συζητά με τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝ.ΑΛ.

Στο πλαίσιο της δραστηριοποίησής μας για την απόσυρση του αντιδραστικού νομοσχεδίου της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας, η Επιτροπή μας συναντήθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛ. Ήδη δημοσιεύσαμε δελτίο τύπου για τις συναντήσεις μας με τους Οικολόγους Πράσινους και το ΜΕΡΑ25.

Η συνάντηση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Την 21η Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση της Επιτροπής μας με εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. Στην εν λόγω συνάντηση εκπροσώπησαν τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. η βουλεύτρια Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου και ο βουλευτής Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Εκ μέρους του τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής/φύλου του κόμματος παραβρέθηκε ευρεία αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τις Κατερίνα Παπαθεοδώρου, συντονίστρια του τμήματος, και τις Τόνια Τσίτσοβις, Αθηνά Γούλιαρου, Αφροδίτη Σταμπουλή καθώς και την Ιφιγένεια Καμτσίδου, συντονίστρια του τμήματος της Νομαρχιακής Α΄Θεσσαλονίκης. Επίσης υπήρξε ευρεία συμμετοχή από εκπροσώπους Γυναικείων Οργανώσεων και λοιπόν Φορέων που απαρτίζουν την Επιτροπή μας.

Κατά την δίωρη συνάντηση αναπτύχθηκαν διεξοδικά οι απόψεις των Οργανώσεων και προσωπικοτήτων που συμμετέχουν στην «Επιτροπή» για το θέμα της αναμόρφωσης του Οικογενειακού Δικαίου, σε ό,τι αφορά ιδίως το θέμα της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας των γονέων που προωθείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αναλύθηκαν εις βάθος οι βλαπτικές συνέπειες που θα προκληθούν σύμφωνα με τις επικείμενες διατάξεις του σχεδίου νόμου για την Αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου που ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας διένειμε στους εκπροσώπους των κομμάτων την 18.11.2020 τόσο στον ψυχισμό των παιδιών με την εναλλασσόμενη έδρα (καθώς και την ελάχιστη παραμονή του 1/3 του χρόνου του παιδιού) και ειδικότερα στη στέρηση του δικαιώματος των παιδιών να μεγαλώνουν σε ένα σταθερό περιβάλλον. Επισημάνθηκαν από την πλευρά της «Επιτροπής» οι αβελτηρίες του εν λόγω προσχεδίου αναφορικά με την καταστρατήγηση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την έμφυλη βία, την παραβίαση της ισότητας των δύο φύλων που θα αποτελούν παράπλευρες απώλειες και την έξαρση των αντιδικιών που θα προκαλέσει η υποχρεωτική συνεπιμέλεια.

Η επιτροπή μας ανέλυσε την αδιαφανή διαδικασία που ακολουθήθηκε σχετικά με την σύνθεση της ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που διόρισε το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου, όπου δεν μετείχαν καθόλου οι Γυναικείες Οργανώσεις αλλά και για το γεγονός ότι το προσχέδιο που διένειμε ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν ήταν προϊόν της εν θέματι νομοπαρασκευαστικής επιτροπής αλλά ένα ακροθιγώς συνταχθέν κείμενο όπου περιλαμβάνονται άλλες διατάξεις.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. παρακολούθησαν με προσοχή την εκτενή έκθεση του θέματος από την επιτροπή μας και δεσμεύτηκαν ότι θα αναμένουν το τελικό κείμενο, όπως αυτό θα κατατεθεί στη διαβούλευση, καθώς είναι σαφές ότι είναι προβληματικές τόσο η διαδικασία που ακολουθήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και οι επικείμενες διατάξεις του σχεδίου νόμου.

Από την πλευρά των εκπροσώπων του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής έγινε σαφές ότι είναι ήδη κοινωνοί των όσων παρουσιάστηκαν από την αντιπροσωπεία μας, τόσο σε σχέση με την αδιαφανή διαδικασία που ακολουθήθηκε από το υπουργείο κατά τη συγκρότηση της ν/ε με την αγνόηση των γυναικείων οργανώσεων, όσο και σε σχέση με τις προβληματικές διατάξεις που περιέχονται στο προσχέδιο. Επεσήμαναν την αντίθεση του τμήματος σε ρυθμίσεις του προσχεδίου για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια και την υποχρεωτική εναλλασσόμενη κατοικία καθώς και σε διατάξεις του που εισάγουν τον αμφισβητούμενο όρο της γονεϊκής αποξένωσης και δήλωσαν ότι αποτελεί και δικό τους αίτημα η έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με τις γυναικείες οργανώσεις για το σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα που αφορά τη ζωή των παιδιών και των οικογενειών τους μέσα σε συνθήκες που θα διευκολύνεται η ουσιαστική διαβούλευση και όχι με βιαστικές διαδικασίες μεσούσης, μάλιστα, της πανδημίας χωρίς ουσιαστική αναγκαιότητα για κάτι τέτοιο.

Τέλος, η συνάντηση κατέληξε με την αμοιβαία συμφωνία ότι θα είμαστε σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. για το συγκεκριμένο θέμα που αφορά μεγάλη μερίδα της Ελληνικής Κοινωνίας, καθώς και με το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ με το οποίο υπάρχει γόνιμη συνεργασία και συμφωνία.

Η συνάντηση με το Κίνημα Αλλαγής

Την 23η Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση της Επιτροπής μας με  εκπροσώπους του Κινήματος Αλλαγής.

Στην εν λόγω συνάντηση το Κίνημα Αλλαγής εκπροσώπησαν εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ο γραμματέας Βασίλης Κεγκέρογλου, η βουλεύτρια  Νάντια Γιαννακοπούλου και ο διευθυντής της ΚΟ Δημήτρης Μάντζιος. Εκ μέρους του κόμματος, ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού και μέλος του ΠΣ Χρήστος Πρωτόπαπας, η Γραμματέας του Τομέα Ισότητας Ράνια Παπαιωάννου και ο γραμματέας του τομέα Δικαιοσύνης Χρήστος Κακλαμάνης.

Επίσης υπήρξε ευρεία συμμετοχή από εκπροσώπους Γυναικείων Οργανώσεων και λοιπών Φορέων που απαρτίζουν την επιτροπή μας.

Κατά την 3ωρη συνάντηση αναπτύχθηκαν διεξοδικά οι απόψεις των Οργανώσεων και προσωπικοτήτων που συμμετέχουν στην Επιτροπή για το θέμα της αναμόρφωσης του Οικογενειακού Δικαίου, σε ότι αφορά ιδίως στο θέμα της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας των γονέων που προωθείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αναλύθηκαν εις βάθος οι βλαπτικές συνέπειες που θα προκληθούν, σύμφωνα με τις επικείμενες διατάξεις του σχεδίου νόμου για την Αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου που ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας έχει διανείμει στους εκπροσώπους των κομμάτων από την 18.11.2020, στον ψυχισμό των παιδιών ιδίως με την εναλλασσόμενη έδρα, (καθώς και την ελάχιστη παραμονή του 1/3 του χρόνου του παιδιού), με έμφαση στη στέρηση του δικαιώματος των παιδιών να μεγαλώνουν σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον. Επισημάνθηκαν από την πλευρά της Επιτροπής οι αβελτηρίες του εν λόγω προσχεδίου αναφορικά με την καταστρατήγηση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την έμφυλη βία, την παραβίαση της ισότητας των δύο φύλων, που θα αποτελούν παράπλευρες απώλειες και την έξαρση των αντιδικιών που θα προκαλέσει η υποχρεωτική συνεπιμέλεια.

Η επιτροπή μας ανέλυσε την αδιαφανή διαδικασία που ακολουθήθηκε σχετικά με την σύνθεση της ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που διόρισε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου δεν μετείχαν καθόλου οι Γυναικείες Οργανώσεις, αλλά και για το γεγονός ότι το προσχέδιο που διένειμε ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν ήταν προϊόν της εν θέματι νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, αλλά ένα ακροθιγώς συνταχθέν κείμενο όπου περιλαμβάνονται άλλες διατάξεις από αυτές που ψήφισε η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.

Τέλος η επιτροπή μας αιτήθηκε στο Κίνημα Αλλαγής να προταθεί η διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας από τους Βουλευτές του, σε περίπτωση που  το προωθούμενο νομοσχέδιο φτάσει προς ψήφιση.

Αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για την επιτροπή ότι τα μέλη του Κινήματος Αλλαγής ήταν ήδη κοινωνοί της προβληματικής διαδικασίας που ακολουθήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και των μελανών σημείων που εμπεριέχονται στο προσχέδιο, αλλά και των  αντιδράσεων του νομικού κόσμου στη καινοφανή αυτή μεταρρύθμιση του Αστικού Κώδικα.
Επεσήμαναν επίσης πως έχουν κάνει ήδη διάβημα για την έλλειψη της οπτικής της έμφυλης βίας στο προσχέδιο.

Η υποχρεωτική συνεπιμέλεια και η εναλλασσόμενη έδρα για τα παιδιά βρίσκουν αντίθετο το Κίνημα Αλλαγής επί της αρχής και οι εκπρόσωποί του δεσμεύτηκαν ότι θα παρακολουθούν την πορεία του προωθούμενου νομοσχεδίου στη διαβούλευση και τη ψήφισή του στη Βουλή.

Ευχαριστούμε θερμά το Κίνημα Αλλαγής που έτεινε ευήκοα ώτα στο κοινωνικό αυτό θέμα  το οποίο αφορά πάρα πολλές ελληνικές οικογένειες και το οποίο προωθείται μάλιστα μεσούσης της πανδημίας χωρίς ουσιαστική αναγκαιότητα για κάτι τέτοιο.

«Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια»

Πληροφορίες:

Ελληνικό Δίκτυο για την Φεμινιστική Απεργία
www.facebook.com/femstrike2019  feministikodiktio8marti@gmail.com
Σοφία Κάντα kanta@otoe.gr 6973083986

Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «ΤΟ ΜΩΒ» info@tomov.gr
Αναστασία Γκολιομύτη 6977270790.  Στέλλα Σάμου 6948820219