H μισογύνικη πολιτική σας ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ – Το συνέδριο ακυρώθηκε

Γράφει η Πέννυ Παραλίκα

Πετύχαμε την ακύρωση του Συνεδρίου Μισογυνισμού, γιορτάζουμε την νίκη αλλά δεν εφησυχάζουμε

Χτες (14.6.2021) νωρίς το πρωί, η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου Μισογυνισμού, άλλως «Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας», ανακοίνωσε με κείμενό της ότι αποφασίστηκε ομόφωνα η ακύρωσή του. Η Οργανωτική Επιτροπή, έχοντας ήδη εκτεθεί, πήρε την σωστή απόφαση να ακυρώσει το συνέδριο της ντροπής ύστερα από την θύελλα αντιδράσεων και την ανάδειξη των σεξιστικών προθέσεων του, τις διαδοχικές αποσύρσεις και την συνολική κατακραυγή.

Στην ανακοίνωση της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου διαβάζουμε ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε «λόγω της αρνητικής αντίδρασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ένα τηλεοπτικό κοινωνικό σποτ, του οποίου το μήνυμα παρερμηνεύθηκε». Κανένα τηλεοπτικό σποτ δεν παρεξηγήσαμε, το μήνυμα του διαφημιστικού ήταν ξεκάθαρο: Δεν έκανες παιδιά νέα γιατί προτίμησες να σπουδάσεις, να δουλέψεις, να ζήσεις τον έρωτα; Ε, τώρα, ζήσε με τις τύψεις. Είσαι νέα και έχεις ακόμη ικανό απόθεμα ωαρίων; Ε, δες τι σε περιμένει και βιάσου, ο χρόνος περνά.

Η δήλωση περί παρερμηνείας και υποτιθέμενου κακού μάρκεντινγκ, είναι σαφώς υποκριτική. Ο κ. Πάντος, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, είχε δηλώσει ότι το διαφημιστικό είναι κατάλληλο να προωθήσει το συνέδριο καθώς «φέρνει την γυναίκα αντιμέτωπη με την ωμή πραγματικότητα». Σαφώς το σποτ, το οποίο επιμένουν τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής αλλά και τα παραδοσιακά μέσα να προβάλλουν ως τον λόγο «που το παρεξηγήσαμε», δεν ήταν καν η βασική ένδειξη μισογυνισμού του συνεδρίου. Όλος ο σχεδιασμός του συνεδρίου, το κείμενο της πρόσκλησης, η επιλογή των ομιλητών και ομιλητριών, το πρόγραμμα και το περιεχόμενο των εισηγήσεων, η προσπάθεια κανονικοποίησης του αναπαραγωγικού τουρισμού και της εμπορευματοποίησης της αναπαραγωγής, είναι μερικά μόνο από τα σημεία που εντοπίζεται ο εξόφθαλμος μισογυνισμός, όπως είχε αναλυθεί και σε προηγούμενο κείμενο στο Μωβ.

Είναι βέβαια εξυπηρετικό για τους διοργανωτές, φανερούς και αφανείς, το να επιρρίπτεται όλο το βάρος μόνο στο διαφημιστικό, διότι μετακυλίεται η ευθύνη σε κάποιον τρίτο, μια διαφημιστική, μια δημοσιογράφο. «Το κείμενο του διαφημιστικού δεν το γράψαμε εμείς, αλλά μια συνάδελφος σας, δημοσιογράφος» δήλωσε ο κ. Πάντος μιλώντας στην εκπομπή της Σίσσυ Χριστίδου το πρωινό της Κυριακής, υπονοώντας ότι, αφού το έγραψε γυναίκα, δεν μπορεί να είναι σεξιστικό, ενώ διαρκώς επαναλαμβάνεται ότι το διαφημιστικό είχε λάβει έγκριση από το Ε.Σ.Ρ., επομένως το πρόβλημα το έχουμε εμείς, οι παρεξηγησιάρες, και όχι εκείνοι. Σαν να μην υπήρξε ποτέ η υπογραφή των τεσσάρων μελών της οργανωτικής επιτροπής κάτω από θλιβερό κείμενο της πρόσκλησης στο συνέδριο, όπου γινόταν λόγος για επιστροφή στην πυρηνική οικογένεια, οικογενειακό προγραμματισμό από την εφηβεία, κίνδυνο για αφανισμού του έθνους και άλλα σκοταδιστικά.

Στην ανακοίνωση της ακύρωσης του συνεδρίου διαβάζουμε επίσης: «Το συνέδριο στόχευε στην ανάδειξη των επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την επίδραση της ηλικίας στη γυναικεία γονιμότητα, ενός φαινομένου το οποίο δεν είναι γνωστό στο γενικό πληθυσμό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, αλλά και στην παρουσίαση των επιστημονικών τρόπων επίλυσης του προβλήματος αυτού με τη σύγχρονη Αναπαραγωγική Ιατρική». Φαίνεται πως, εκτός της Προέδρου της Δημοκρατίας και της Γενικής Γραμματέως Ισότητας, ούτε οι ίδιοι οι διοργανωτές είχαν διαβάσει το πρόγραμμα του συνεδρίου. Διαφορετικά, πως εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι ο στόχος τους ήταν η ανάδειξη επιστημονικών δεδομένων, όταν οι εισηγήσεις επιστημόνων και επιστημονισσών είναι αριθμητικά λιγότερες από εκείνες των πολιτικών προσώπων, των ιερέων και των διάσημων;

Ιδού η πρόσκληση για το συνέδριο:

Ιδού και οι ομιλητές με τα ράσα

Σαφώς είναι ευχάριστο γεγονός ότι αποφασίστηκε η ακύρωση του συνεδρίου και μάλιστα τόσο άμεσα, μόλις μία μέρα μετά την έκρηξη των αρνητικών αντιδράσεων, αλλά είναι προβληματικό και ανησυχητικό το ότι η διοργάνωση μιας εκδήλωσης τέτοιου είδους υπήρξε και μόνο σαν ιδέα. Η πρόθεση δημιουργίας τύψεων στις γυναίκες που επέλεξαν να αμφισβητήσουν τον παραδοσιακό ρόλο που τους έχει αποδοθεί από την κοινωνία, η προσπάθεια να πειστούν οι γυναίκες αυτές ότι είναι λιγότερο άξιες, λιγότερο γυναίκες, επειδή δεν έγιναν μητέρες, η επίρριψη ευθυνών στις ίδιες για την πιθανή υπογονιμότητά τους, με απώτερο σκοπό την επιτέλεση μιας υποτιθέμενης ηθικής υποχρέωσης απέναντι στο κράτος για «λύση του δημογραφικού», είναι ριζωμένες όλες στην πατριαρχική αντίληψη σχετικά με την γυναικεία ταυτότητα την οποία η τρέχουσα κυβέρνηση θέλει να διαιωνίσει.

Επαναλαμβάνουμε, πως δεν αποδεχόμαστε τον ιδεολογικά φορτισμένο όρο «δημογραφικό» και αδιαφορούμε για το εθνικιστικό όραμα του συνεδρίου και της κυβέρνησης που το στηρίζει.

Το συνέδριο μπορεί να ακυρώθηκε, ωστόσο η παραπάνω φιλοδοξίες των συμμετεχόντων και συμμετεχουσών στο συνέδριο και των υποστηρικτών και υποστηρικτριών του, παραμένουν και δεν θα σταματήσουν στην πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια. Το ίδιο κόνσεπτ, πιθανώς θα επιστρέψει σύντομα, με πιο «κομψό» τρόπο, συγκαλυμμένο καλύτερα, ίσως με το πρόσχημα μιας υποτιθέμενης έμφυλης ισότητας, όπως συνέβη και με το μάρκετινγκ του νομοσχεδίου Τσιάρα για την αλλαγή στο Οικογενεικό Δίκαιο πριν την ψήφιση του.

Πανηγυρίζουμε την πρώτη νίκη μας απέναντι στον ιατρικό σεξισμό και στην μισογύνικη πολιτική, δεν ξεχνάμε όμως τα άτομα που επέλεξαν να στηρίξουν αυτήν την θλιβερή πρωτοβουλία και δεν εφησυχάζουμε, ώστε να μην επιτραπούν ποτέ ξανά επιθέσεις προς τα αναπαραγωγικά μας δικαιώματα. Αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε προσπάθεια οπισθοδρόμησης, αλλά και για την επίτευξη πολλών, δίκαιων αιτημάτων με στόχο την ισότητα των φύλων και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Η θριαμβευτική φωτογραφία, που μας εμπνέει, είναι από πρόσφατες κινητοποιήσεις φεμινιστριών στην Τουρκία, από εκεί και το καραβάκι.