Ο διπλωμάτης με τους καψουρεμένους κερατάδες του

Ευχαριστούμε την βουλεύτρια του ΜΕΡΑ25 κ. Σακοράφα, για την αποστολή προς το Μωβ της ερώτησής της με την οποία στηλιτεύει την απαράδεκτη σεξιστική ανάρτηση διπλωμάτη της Ελληνικής Δημοκρατίας, και αναμένουμε κι εμείς την απάντηση της κυβέρνησης. Θα τον αποπέμψει, ή δεν θα το αποπέμψει;

Παραθέτουμε μέρος της ερώτησής της, ενώ το σύνολο βρίσκεται στην δική της ιστοσελίδα, στο www.sakorafa.gr. Σ.Β.

Στις 31.12.2020, στέλεχος του Διπλωματικού Σώματος, που υπηρετεί στο εξωτερικό με βαθμό αντίστοιχο του Πρεσβευτικού, ανάρτησε σε μέσο κοινωνική δικτύωσης σε διαδικτυακή συζήτηση λογαριασμού σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, το ακόλουθο σχόλιο : «οι δυτικοί εξακολουθούν να ξεχωρίζουν τον ερντογκαν από την Τουρκία. Μοιάζουν με τους καψουρεμένους κερατάδες που πάντα ελπίζουν να επιστρέψει αυτή που τους έφτυσε. Το χειρότερο όμως είναι ότι αν τυχόν γυρίσει θα σφάξουν το μόσχο το σιτευτό που μάλλον είμαστε εμείς….».

Το σχόλιο αυτό, επιχειρεί να μεταφέρει στη διεθνή πολιτική σκηνή τη συνολική άποψη του συντάκτη για τις ανθρώπινες σχέσεις και αναπαράγει κατά τρόπο απαράδεκτο πρότυπα απαξίας της γυναικείας προσωπικότητας. Προβάλλει το πατριαρχικό στερεότυπο του άνδρα-ιδιοκτήτη, το κοινωνικό status του οποίου προσδιορίζεται και από τη συμπεριφορά της γυναίκας. Προβάλλει ειδικότερα την εικόνα γυναίκας που απατά και “φτύνει” τον “καψουρεμένο κερατά”, η οποία, επίσης, κατά την άποψη του αυτουργού του σχολίου, δεν έχει δικαίωμα ανώδυνης επιστροφής, διότι αυτή σημαίνει αδυναμία και ανεπάρκεια του άντρα-αφέντη. Ο συντάκτης, βέβαια, με την ακραία σεξιστική διατύπωσή του, κατορθώνει να απαξιώνει, ταυτόχρονα, και την εικόνα του άνδρα.

Επίσης, όμως, το σχόλιο αυτό, εκθέτει απαράδεκτα και τη χώρα και την Κυβέρνηση, αφού αναφέρεται σε διεθνείς δυνάμεις και σύμμαχες χώρες, που ως “καψουρεμένοι κερατάδες” θα δεχθούν πίσω τον Τούρκο Πρόεδρο που τους έφτυσε και μάλιστα σφάζοντας εμάς, την Ελλάδα, σαν το μόσχο τον σιτευτό.