‘Έμφυλες Καθημερινότητες” στην Εβδομάδα Προφορικής Ιστορίας 22-27-10

Πάνελ με θέμα ‘Έμφυλες Καθημερινότητες’

Στα πλαίσια της Εβδομάδας Προφορικής Ιστορίας που θα διεξαχθεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, λαμβάνει χώρα η 3η Γιορτή Προφορικής, 22-24/10: οι ανά την Ελλάδα Ομάδες Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ) θα παρουσιάσουν τις δουλειές τους με κεντρικό θέμα «Ιστορίες Καθημερινότητας».

Ειδικότερα, την Κυριακή 23/10 στις 19:00 – 20:30 παρουσιάζεται το πάνελ:

ΕΜΦΥΛΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΕΣ

Συντονίστρια: Γεωργία Πετράκη, Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, Εργαστήριο Σπουδών Φύλου. 1. «Τι να θυμάμαι; Όλο δουλειές είχαμε πολλές και στενοχώριες…». Ιστορίες καθημερινού μόχθου (κυρίως γυναικείες) στην Πορτίτσα των Αγράφων, στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Καρδίτσας
2. Γυναίκες με φεμινιστική δράση στην μεταπολίτευση:
το έμφυλο βίωμα στην καθημερινή ζωή ως καταπίεση και ως απελευθέρωση. Ομάδα Προφορικής Ιστορίας για τον Φεμινισμό (ΟΠΙ-ΦΕΜΙΝ)
3. Έργα και ημέρες γυναικών εκπαιδευτικών: η έμφυλη διάσταση της εκπαίδευσης. Ομάδα προφορικής ιστορίας γυναικών εκπαιδευτικών (ΟΠΙΓΕ)
20:30 – 21:00 ΑΦΗΓHΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΙ ΑΠO ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝOΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (Συλλογικό βίντεο)

Η Εβδομάδα περιλαμβάνει επιπλέον τις παρακάτω δράσεις/εκδηλώσεις:

Διημερίδα για την εκπαίδευση: Η Προφορική Ιστορία ως μέθοδος & Εκπαιδευτική Πρακτική, 25-26/10.
Ημερίδα Διαλόγου για την Προφορική Ιστορία, 27/10. Παίρνουν μέρος περίπου 30 φορείς, σε τρία στρογγυλά τραπέζια, τα οποία αφορούν τη διαχείριση των αρχείων, τη μεθοδολογία και τη διάχυση της προφορικής ιστορίας στην κοινωνία.

Έξι εκπαιδευτικά εργαστήρια, 23-26/10: προφορική ιστορία και ιστορική χαρτογράφηση, πολύ-αισθητηριακός περίπατος, θέατρο-ντοκουμέντο, μοντάζ, ντοκιμαντέρ και βιντεοσκόπηση.

Δύο ξεναγήσεις, 23 & 26/10, στους χώρους της ΕΒΕ.

Τα εργαστήρια και οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν. Απαιτείται δήλωση συμμετοχής και θα τηρηθεί η σειρά προτεραιότητας.

Στο κλείσιμο της Εβδομάδας Προφορικής Ιστορίας, στις 27/10, στις 9μμ, θα τραγουδήσουν ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές.

Για περισσότερα δείτε